tausta

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Vaniljainen raparperipiirakka


Pohja:
5 pakkausta Elovena kaurakeksi (tummasuklaa)
1/2 tl suolaa
noin 40 g voisulaa
2 tl amarettoa
  • laita välipalakeksit paloina monitoimikoneeseen, lisää suola
  • jauha keksit tasaiseksi muruksi
  • lisää voisula, aja tasaiseksi massaksi
  • lisää lopuksi amaretto, ja sekoita vielä kertaalleen
  • kaada pohjaseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan
  • tasoittele massa esim. desimitan avulla pohjalle ja reunoille tasaiseksi ohueksi kerrokseksi
  • paista 200 asteessa asteessa noin 10 min, kunnes saa aavistuksen väriä
  • anna jäähtyä
  • Karamellikastike (pohjan päälle osa, ja mousseen osa)->
  • (1 kermaa, 3/4 dl fariinisokeria; kiehauta->keittele kinuskiksi miedolla lämmöllä noin 8 min, anna jäähtyä jääkaappikylmäksi)
Raparpericurd:
noin 3 dl raparperikuutioita
1 1/4 dl vettä vettä
noin 2 rkl fariinisokeria (huom! älä laita liikaa ettei tule makeaa)
1 dl vettä
1/2 dl maissitärkkelystä
1 iso kananmunan keltuainen (tai 2 pientä)
1 liivatelehti (liotukseen kylmää vettä)
25 g kylmää voita
  • laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen
  • pehmitä raparperi sokeri ja vesi kattilassa, kunnes raparperit hajoavat
  • siivilöi sose kulhoon mehuineen
  • sekoita erillisessä kulhossa vesi, maissitärkkelys ja keltuainen tasaiseksi
  • lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen raparperiseos tärkkelysseoksen joukkoon (huolehdi ettei tule munakokkelia)
  • laita uudestaan kattilaan koko seos, ja kuumenna sekoitellen kunnes seos paksuuntuu ja sakenee
  • ota heti pois liedeltä ja lisää puristeltu liivalehti joukkoon (sekoita huolellisesti)
  • pilko lopuksi kylmä voi joukkoon 
  • laita kulhoon jäähtymään (kelmu päälle).
Vaniljamousse:
2 dl vatkautuvaa vaniljavaahtoa (Flora vanilla paras)
3 rkl kinuskikastiketta
1 rkl sitruunamehua
1 tl vanilja-aromia (Dr.Oetker)
  • Vatkaa vaniljakastike niin kovaksi vaahdoksi kuin mahdollista
  • lisää kinuskikastike, ja vaahdota kunnolla sekaisin
  • lisää sitruunamehu, kunnes kovempaa rakenteeltaan.
  • lisää lopuksi vanilja-aromi, ja vatkaa vielä sekaisin
Kokoaminen :
  • levittele kinuskikastikkeesta osa jäähtyneen pohjan päälle
  • kaada jäähtynyt raparpericurd pohjan päälle, anna jähmettyä kylmässä muutama tunti
  • irrota piiras varovasti vuoasta, ja aseta tarjoiluvadille
  • pursota vaniljamousse haluamallasi tavalla piiraan päälle

5 kommenttia:

  1. Raparperi on niin ihanaa, juuri eilen tulikin naautittua kaurapastoksessa.
    Sinulla taasen niin ihanan näköistä piirakkaa siitä tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on oikea kesämaku, ja sopii hyvin makeaan leivontaan ja jälkiruokiin. Nam, kaurapaistos oisi myös ihanaa. Mukavaa viikon jatkoa <3

      Poista
  2. Täällä juuri mietiskelen että mitähän raparperista :P Tämä sinun piirakka näyttää ihan unelmalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperista saa leivottua ihania erilaisia kesäherkkuja. <3 Kiitos, ja mukavaa viikonloppua Anni :)

      Poista
    2. Ps. Kävinkin jo kurkkimassa sinun raparperiuomuksen :)

      Poista