tausta

tiistai 18. lokakuuta 2016

Mehevä raparperipiiras



Kesä ei ole vielä ohi ;) Ainakaan minun leipomustouhuissa. Viime viikonloppuna pelastin nimittäin vielä hyvännäköiset raparperinvarret pihalta vanhempieni luota. Ihme ettei pakkanen vielä ollut tuhonnut niitä :o, muutamana yönä kun on ollut jo melkoisen kylmä. Varret päätyivät sutjakasti piirakkaan, ja näin ollen kesäfiilis tuli takaisin. :D Ei vaan kannata ulos mennä, siellä kun onkin jo mega koleaa ja syksyistä. Ainakin leipoessa tuli kesäkuu, ja raparperikausi mieleen, hetken helpotus tähän kaamokseen :p. Alkuperäinen ohje on täältä Valio.fi -sivun resepteistä. Jauhoja oon muuttanut saatavilla olevan kuivakaapin sisällön mukaan, kuten lähes joka kerralla. Ps. Mun leipomiset on näköjään mennyt ihan piirakoiksi.. ;)

Taikina:

3 dl rasvaton piimä
1 dl fariinisokeria
1 dl voisulaa
2,5 dl 3-viljan sämpyläjauho
0.5 dl perunajauho
1 tl leivinjauhe
1 tl ruokasooda
2 tl vaniljasokeria

Päälle:

3 dl raparperin paloja
1/2 fariinisokeria


  • Kuori ja pilko raparperit (jos pieniä, ohuita varsia niin kuoriminen ei välttämätöntä)
  • Sekoita keskenään raparperit ja sokeri kulhossa, anna tekeytyä puolisen tuntia
  • Sekoita keskenään piimä, fariinisokeri ja voisula
  • Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi (vain sen verran että aineet sekoittuvat hyvin keskenään). Varo ettei tule sitkoa.
  • Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan (22 cm)
  • Kaada raparperit taikinan päälle (ei haittaa vaikka niistä irronnut vettä, mehevöittää vaan valmista piirasta.)
  • Paista 200 asteessa noin 20-25 min.
  • Tarjoa esim. vaniljakastikkeen tai jäden kera.

12 kommenttia:

  1. Raparperipiirakka on herkkua :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin, tulee ikävä kesää!;) Terassilla pala piirasta, jädea ja kahvia, nam! Tosin maistuu syksylläkin hyvältä. :D

      Poista
  2. Ihana piirakka! Kyllä maistuisi nyt kahvin kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on ihanan kirpsakkaa ja sopii hyvin makeisiin piirakoihin. :p Ensi kesää odotellessa.:) Kiitos Sari.

      Poista
  3. Todella hyvän näköistä piirakkaa! :) Vieläkö raparpereja voi tähän vuodenaikaan käyttää?! Minä olen ollut siinä uskossa, että jo heinäkuussa, niistä tulee liian puisevia :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä ihmettelin suuresti, kun pihahommia tein, ja rapsupenkkiä katsastin syyskuntoon. Luulin, että kaikki varret saa viskata suoraan roskiin. Ne olivat ihan priimakuntoisia, ja hyvän makuisia. :o :o Se voi olla, että johtuu siitäkin, että tuo pensaikko on vasta muutaman vuoden vanha ja nyt tuottoisampi kuin aiemmin. Mä en tiedä raparperista muuta kuin, että kesällä parhaimmillaan... Ehkä tuo on joku "outo" lintu :D Kiitos, piiras on kivan helppo ja voi käyttää esim. omppoa tai marjoja. :)

      Poista
  4. Ihanan näköinen piirakka! ♥ Raparperipiirakka on kyllä aina varma kesäfiiliksen takaisintuoja, vaikka sitten keskellä talvea :-) Kun ei vaan tosiaan erehdy katsomaan pihalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Joo, sisällä villasukat jalassa kynttilänvalossa kelpaa nauttia. Raparperissa vaan on se maku ja kesäfiilis pinnassa. ;) Kiitos. :)

      Poista
  5. Herkullisen näköistä....Minäkin olen ollut luulossa,ettei raparperiä kannata/voi käyttää enään syksyä kohti.Katselin vaan Äidilläni, pitkän aikaa,että raparperiä näytti olevan,en vaan arvannut ottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli namia :) Täytyy sanoa, että en tiedä rapsun elosta mitään mutta katsoin että varret olit hyvässä kunnossa,napakoita ja nättejä. Ei tullut mieleenkään, että niitä ei voisi käyttää :D En oon kovin perehtynyt raparperiviljelyihin :o Maistui lopputulos ja rapsu samalta kuin kesällä :p :D

      Poista
  6. Herkullisen näköistä piirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavan helppotekoinen tämä, namia on syksyllä, ja etenkin kesällä ekoista raparpereista ;):) Kiitos:)

      Poista