Viikonloppuna olin osallisena rapujuhlissa. Huomasimme vasta paikan päällä, että eipäs olekaan paahtoleipää. Kauppoihin ei enää kukaan jaksanut lähteä yhden leivän takia, ja minä lupasin sellaisen leipoa. Muistin, että ohjeita olen blogeissa selaillut. Erinomainen sellainen löytyikin, pienen jäljittelyn jälkeen. ;) Onneksi on koneet, puhelimet ja blogit :D Ohjetta mukaellen tein oman leipäni (pieniä muutoksia tein),
tästä alkuperäiseen reseptiin. Tarve oli ainoastaan yhden leivän verran, joten nestemäärän, ja muun reseptin muunsin 3 dl nestemäärään mukautuvaksi. Ekaa kertaa tein itse paahtista, ja ei jäänyt viimeiseksi. Leipä tuntui maistuvan porukalle niin paahdettuna kuin paahtamattakin ;) Tunnelmallinen ilta meillä oli kaiken kaikkiaan (pienen alkukriisin jälkeen), lyhdyt paloivat, iloinen mieli, ja hyvä seurue. Ravut on muuten super hyviä :p (tosin ravintolaan en niitä lähtisi syömään, ovat vähän hankalia kuoria..).
Taikina:
3 dl vettä
1 rkl hunajaa
1/2 palaa tuorehiivaa
50 gr voita
1 dl sämpyläjauho (3-viljan), loput/ sopivasti vehnäjauhoja (pehmeä taikina joka kimmoisa ja irtoaa kulhon reunoista)
- liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen
- lisää hunaja, suola ja 1 dl sämpyläjauhoa
- lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikinaan alkaa muodostua sitkoa ja irtoaa hieman kulhon reunoista
- loppuvaiheessa lisää sula voi
- vaivaa kunnes taikina pehmeä pallomainen ja reunoista irtoava
- Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 min vedottomassa paikassa
- Kumoa jauhotetulle alustalle, ja taittele ilmat pois ja muotoile pötkyläksi kevyesti
- Laita taikina voideltuun leipävuokaan
- Anna kohota rauhassa liinan alla vuoan reunojen tasolle
- Paista 175 asteessa alatasolla noin 35-40 minuuttia, kunnes pinta kauniin tasaisen värinen
- Anna jäähtyä ennen kumoamista
Paahtoleipä näyttää niin täydelliseltä!
VastaaPoistaVarmasti oli itsetehtynä parempaa.
En ole koskaan tehnyt. Mutta joku kerta täytyy kokeilla.
Kivaa tiistaita sinulle!
Kiitos Sari <3 Minullakin oli aivan eka kerta, kun tein. Kiva oli kokeilla, ja tosiaan jatkossa voi kriisin tullen tehdä :D Kannattaa kokeilla, ja voihan tuota varioida oman makuisekseen. Mukavaa päivää sinulle! =)
PoistaKiitos ohjeesta! Tämä näyttää paljon paremmalta kuin mun tekeleet. :)
VastaaPoista:) Kannattaa koklata uudelleen, toivottavasti onnistuu. Tää ohje oli kivan helppo, kunhan vaan muistaa riittävän vaivauksen ja kohotukset. Ja tätä voisi tosiaankin oman kaapin sisällön mukaan varioida eri jauhoillakin.:)
VastaaPoistaWow, mitä viitseliäisyyttä! Itse lähtisin kauppaan😊
VastaaPoista:D No joo, ehkä muuten mekin, mutta into oli kova tehdä itselläni (Ja kaupassakin oli jo käyty;)) Loppujen lopuksi aika helpohko tehä, tietysti kohotus ja vaivaus vaatii hieman aikaa. Suosittelen testaan. :)
PoistaVoi reipas sinua, tätähän täytyy kokeilla. Ihanaa alkavaa viikkoa
VastaaPoistaTestaa ihmeessä Kaisa :) Samoin, kivaa alkavaa viikkoa! <3
PoistaLaitoin sinulle s-postia!❤️
VastaaPoistaKiitos Sari <3 Vastasin postiisi. :)
PoistaVoi miten ihanan muhkea leipä! Otanpa resptin talteen!
VastaaPoista:) Joo, se kohosi juuri sopivaksi vuokaan, onneksi ei mennyt yli :D Kokeile ihmeessä paahtista, (pikkuisen on kohotuksineen aikaa ottava) mutta helpohko taikina, jota voi hyvin muunnellakin eri jauhoilla :).
PoistaTodella komea paahtis! Ja voittaa varmasti kaupan höttöpullat mennen tullen :)
VastaaPoistaKiitos :) Oli kiva koklata tätä, harmi ettei jo aiemmin oo tullut tehtyä. :o
PoistaKyllä olisi itsellänikin ehkä kauppareissu voittanut. Mutta mahtava asenne ja upea leipä!!!
VastaaPoista:D kaikki tilaisuudet päästä leipomaan täytyy hyödyntää. ;) Kiitos. Kannattaa testata. :)
PoistaIhanan muhkean näköinen leipä :)
VastaaPoistaKiitos. :) Tätä oli kiva kokeilla, ja varmasti teen uudelleenkin. Oli yllättävän helppo taikina, joskin hieman vie aikaa vaivaus ja kohotukset. ;) Kandee kokeilla.
PoistaWautsi, mikä leipä.
VastaaPoistaAivan täydellinen.
:) Kiitos Tupu. Tämä on oiva leipä isommallekin porukalle, ja suht vähällä vaivallakin vielä. Kohotuksen aikana ehtii vaikka mitä :D
Poista