tausta

maanantai 27. helmikuuta 2017

Suklaakakkua ja samettilunta

Aivan mieletön auringonpaiste oli kuluneena lauantaina. Tein lenkin muun muassa järven jäällä, ja kuvailin ihanaa kimmaltavaa samettista lunta. Nykyään talvet ovat täysin erilaisia, eikä ole takuuta järven jäälle pääsystä. Nyt nautin auringosta, ja paisteesta, lämmitti mukavasti vaikka pakkasta vähän olikin. Jos talvella ilmat olisivat tällaisia useinkin, niin olis ihan mun juttu..;)

Viikolla selailin reseptejä, ja törmäsin monessakin eri paikassa suklaisiin kakkuihin. Ne mielessä oli pakko sellainen päästä leipomaan. Tuo suklaakakku menikin sitten porukalle, kuin kuumille kiville. Rakenne oli ihanan pehmoinen, ja vaahto päällä sopi hyvin yksiin. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen, tein kakun gluteenittomana ja jätin taikinasta tumman suklaan pois. Tätä Dr. Oetker sivustolta löytynyttä ohjetta mukaillen tein pohjan. Päällisen varioin omasta päästäni, ja inspiraationa toimi Moccamaster, aamukahvin loput ja tummuvat banaanit. ;)



Suklaakakku (vuoka 20 cm)
100 g voita
4 kananmunaa
1 dl sokeria
4 rkl kaakaojauho (tumma)
1 1/4 dl perunajauho
2-3 rkl kookoshiutale
1 tl leivinjauhe

Mokkakiisseli;
1 dl tummaa vahvaa kahvia
1 dl maitoa
2 rkl maitoa
1 rkl perunajauho
1 rkl jaloviina

Päälle:
1 banaani plus 1 rkl sitruunamehua
1, 5 dl vaahtoutuva vaniljakastike
mokkakiisseli
suklaarouhetta
  • Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele vuoan reunat
  • Sekoita kuivat aineet keskenään, ja sotke haarukalla mahdolliset jauhopaakut
  • Sulata voi, anna jäähtyä
  • Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi
  • Lisää hitaimmalla teholla vatkaten ohuena nauhana voisula, ja vatkaa sen verran että sekoittuu hyvin muna-sokerivaahtoon
  • Sekoita nuolijan avulla varovasti nostellen kolmessa erässä kuivat aineet taikinan joukkoon (käytä siivilää).
  • Kaada vuokaan, paista uunin alatasolla 175 asteessa, noin 40 minuuttia
  • Anna jäähtyä täysin, ennen kuin päällystät. Kakun ollessa uunissa, tee mokkakiisseli.
  • Mittaa kattilaan kahvi, maito ja konjakki. Sekoita keskenään maito ja perunajauhot, lisää muun seokson joukkoon. Kuumenna, kunnes pulpahtaa. Ota sivuun ja jäähdytä kylmäksi.
  • Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Sekoita kylmä mokkakiisseli joukkoon. Vaahdota keskenään yhteen.
  • Murskaa banaani ja sitruunamehu keskenään
  • Levitä banaanimurska jäähtyneen kakun pinnalle tasaisesti
  • Päällystä kakku mokkavaahdolla, ja raasta lopuksi päälle tummaa suklaata.

10 kommenttia:

  1. Nam, todella täyteläisen näköistä! :) Suklaakakut maistuu erityisen hyvin näin talvella ja keväällä. Banaani sopii kyllä suklaan makupariksi enemmän kuin hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack. Itselläni on ollut kova into sitruunaan ja appelsiiniin, ja ensin meinasin leipoa jotakin niistä. Mutta Oli kiva tehdä vaihteeksi tällaista, oli kyllä useaan makuun sopivaa. Banaani ja suklaa, toimii. ;) Toinen ihana on vadelmat ja suklaa.. niitä vaan ei nyt ollut enää pakkasessakaan. :/ (kuka lie käyttänyt ;))

      Poista
  2. OIH mikä ihana kakku. Mokkakiisseli kuulostaa niin hyvältä! Banaanit ja suklaa on tosiaan toimiva yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita. Tämä kakku oli rakenteeltaan ihanan pehmoista, ja kuohkeaa. Ei ollut mutakakkumaista, mutta mehevää. Tuo banaani raikasti kivasti.:)

      Poista
  3. Suklaa, banaani ja mokkatäyte = nam. Joskus kauan aikaa sitten tein useinkin mokkakakun nimellä olevaa täytekakkua ja siinä käytetään samoja aineksia. Otan kyllä tämän ohjeesi jemmaan ja koku kerta teen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä ihana yhdistelmä. Olisin kyllä kaikista mieluiten vaahdon alle laittanut vadelmaa, vaan eipäs enää ollut. Marjat ja suklaa tasapainoittaa kivasti toisiaan, mutta tulipahan hyötykäytettyä banskuja. Kokeile ihmeessä. :) Mulla taas sun kakkuresepti listalla.

      Poista
  4. Ohje kuulostaa kyllä mahdottoman hyvältä! Täytyy muistaa seuraavalla kerralla, kun on gluteenittoman kakun tarvetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Kannattaa kokeilla, tuo pohja on rakenteeltaan pehmoinen ja suussasulava, ei ollenkaan mutakakkumainen tai tiivis suklaakakku. Oisin halunnut mieluiten vadelmaa laittaa, mutta ei ollut niin banskut ja sitruuna sai kelvata. :)

      Poista
  5. Woih, mitä ihanuutta suklaakakkua ja ihanaa talvi säätä.
    Tuli ihan itselle huono omatunto tuon suklaa kakakun kanssa. Olen meinaan luvannut tytöille tehdä sulkaakakkua ja pikkuisen on äiteellä kestänyt tuo suklaakakun teko. Jospa tästä ryhdistäytyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta miten ihana, jo keväinen sää olikaan viime viikonloppuna. Oltiin ekan kerran jo terassillakin (tosin kahvilla;)), lämmin paiste, ja ihana tyyni keli. Suklaakakku toimii tilanteessa kuin tilanteessa. :) Tätä voi leipoa vaikka lapsetkin, ainakin pohjan osalta. Kiitos Tupu.

      Poista