tausta

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Pullabaarissa


Ihanan keväistä, ja valoisaa ollut kuluneena viikonloppuna. Tänä viikonloppuna vietettiin tyttöjen kanssa sushi-iltaa ja maisteltiin kuoharia. Meillä oli jopa mansikoita, alkuperäisesti Marokkolaisia, mutta ihme kyllä maistuivat jopa oikeasti muulta kuin puulta :D Tämä pullapostaus on pitänyt tehdä jo hetken aikaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Laskiaisen aikaan tein pariinkin otteeseen pullabaarin, valikoimassa laskiaispullia ja kanelisolmuja. Jokainen sai laskiaispullat täyttää mieleiseen tapaansa, ja niin runsaasti kuin vain vain halusi. Täyteenä oikeaa mansikkaa, kermavaahtoa sekä mansikkaista hilloa. :) Tuo piimäpohjainen pullataikina on hyvä, oon jo aikaisemmin postaillut vastaavan, nykyään teen pullan vain siihen. Tulee kuohkeita ja pehmeitä pullasia.




Pullataikina:

5 dl rasvaton lkton piimä
2 dl vettä
1 pala tuorehiivaa
1, 5 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemumma
1 tl vaniljasokeria
75 g pehmeää voita
noin 11- 13 dl vehnäjauhoa

  • sekoita nesteet keskenään, lämmitä kädenlämpöiseksi
  • liota hiiva nesteen joukkoon
  • lisää sokeri, suola, kardemumma ja vaniljasokeri
  • vähän kerrallaan lisää jauhoja, kunnes taikina sitkoontuu ja alkaa muotoutua
  • lisää vaivaamisen loppuvaiheessa pehmeä voi sekä loput jauhot
  • taikina on valmis, kun palloutuu mutta pysyy kuitenkin pehmeänä (älä laita jauhoja liikaa, vaikuttaa pullan rakenteeseen ja kuivuuteen). Mitä pehmeämpi taikina sitä parempi lopputulos, ja hyvä vaivaus on tärkeintä.
  • anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia
  • kaada taikina jauhotetulle alustalle, ja taittele kevysti muutamia kertoja -> liiat ilmakuplat pois.
  • jaa taikina kolmeen osaan
  • pyörittele pyöreiksi pulliksi (2/3 osa taikinasta), ja laita uunipellille liinan alle kohoamaan (noin 10 minuuttia)
  • voitele kanamunalla
  • paista 225 asteessa noin 12 minuuttia
Kanelisolmut 

Täyte:

50 g pehmeää voita
3 rkl vaniljakastiketta
3 rkl fariinisokeria
1 rkl kanelia

  • Mittaa kulhoon ja pyöräytä sähkövatkaimella tasaiseksi tahnaksi
  • Kauli taikina levyksi (kolmasosa pullataikinasta), levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi koko levylle
  • Taita pitkiltä sivuilta vastakkain, ja painele sormilla saumakohta umpeen
  • Leikkaa taikinapyörällä noin 1.5 cm levyisiä suikaleita
  • Pyörittele suikaleet yksi kerrallaan vastakkaisiin suuntiin kääntäen solmuiksi
  • Anna kohota liinan alla noin 10 minuuttia, voitele kananmunalla
  • Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia




6 kommenttia:

  1. En ole ikinä kokeillut piimäpohjaista pullataikinaa, mutta se asia korjaantuu pikapuoliin! Kuulostaa sen verran kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, itselläni käytössä nyt vallan. Ennen olen kyttänyt vain leivissä ja sämpylöissä piimää. Mutta testattu on monesti tämä ja toimii. Tulee kuohkeita ja pehmeitä pullia. Sokerin määrää voi itse sääää, mutta vaikka tainina maistuisi happamelta, ei haittaa, ei maistu lopputulokessa lainkaan.

      Poista
  2. Pullabaari kuulostaa täydelliseltä asialta! Minäkään en ole koskaan kokeillut piimäpohjaista taikinaa, mutta täytyy sekin varmasti jossain välissä testailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullabaari toimi erinomaistesti laskiaisen aikaan (miksei muulloinkin), jokainen teki omanlaisen ja niin runsaan kuin halusi. Kanelipullat tuli reilun taikinan kolmanneksesta, niille jotka ei laskiaispullista välitä.Kokeile ihmeessä tuota taikinaa, tulee pehmeää pullaa. :)

      Poista
  3. Pitääpä kokeilla pullataikinaa piimään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tulee oikein hyvät ja kuohkeat pullat. Itse tein aiemmin veteen mutta nyt aina piimä nesteenä. :)

      Poista