tausta

lauantai 20. tammikuuta 2018

Sitruunamarenkitorttu

Nyt kannattaa hyödyntää sitrushedelmäkautta, ja tehdä tätä torttua. Sopii hyvin keskelle talvea tuomaan merkkejä keväästä (jo ihan värinkin puolesta). Lemoncurdin eli sitruunatahnan teen tällä hyväksi havaitulla ohjeella. Kokeilin tähän sveitsiläistä marenkia, joka onkin pursotuksiin erinomaista. Mielestäni paras pohja tähän leivonnaiseen tulee tällä tavoin, sillä keksimurut tuovat hieman rakennetta muuten niin silkkiseen sisustaan, ja pehmoiseen marenkiin. :)

Pohja:
3/4 pakettia digestive keksi (gluteeniton)
noin 3 palaa tummaa suklaata raasteena
75 g voita
  • sulata voi
  • raasta suklaa rouheeksi
  • murskaa keksit ja suklaa esim. teholeikkurilla hienoksi
  • lisää voisula joukkoon, ja aja tasaiseksi massaksi
  • levitä seos irtopohjavuoan reunoille (mahdollisimman ylös-> jotta saa kauniita paloja ja täyte pysyy sisällä) ja pohjalle. Huom-> (painele murska esim. puolen desin mitan) avulla tiiviisti vuokaan
  • Paista pohjaa 180 asteessa noin 12 min.
  • Anna jäähtyä täysin.
Lemoncurd:
1 1/4 dl tuorepuristettua sitruunamehua
1 dl sokeria
1 1/4 dl vettä
1 dl vettä
1/2 dl maizenaa (maissitärkkelystä)
2 kananmunankeltuista
40 g voita (kylmää)
  • laita vesi, sitruunamehu ja sokeri kattilaan (ohjeen 3 ensimmäistä ainesosaa), kuumenna seos lähes kiehumispisteeseen
  • sekoita erillisessä kulhossa keskenään ohjeen kolme seuraavaa kohtaa, eli vesi, maissitärkkelys ja kanamunankeltuaiset
  • kaada kuuma sitruuna-vesi-sokeriseos (koko ajan hyvin sekoittaen) joukkoon (ettei vaan tule munakokkelia)
  • laita koko seos takaisin kattilaan, ja liedelle. Sekoittele koko ajan hyvin lähes kiehumispisteeseen, kunnes seos saostuu
  • ota heti pois liedeltä, ja kaada puhtaaseen kulhoon (kaavi reunat nuolijalla hyvin)
  • pilko jääkaappikylmä voi joukkoon-> sekoita tasaiseksi tahnaksi-> laita kelmu päälle
  • anna jäähtyä täysin kylmäksi (kätevä jäähdyttää ulkona :)).
  • levitä sitruunatahna kylmänä jäähtyneen digestivepohjan päälle.
  • anna vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua ja marenkivaahdon pursottelua
Sveitsiläinen marenki

3 valkuaista
2 dl hienoa sokeria
  • laita ison kattilan pohjalle vettä
  • erottele keltuaiset ja valkuiset 
  • laita valkuaiset ja sokeri esim. isoon metallikulhoon
  • nosta metallikuho kattilan päälle, ja kuumenna kattilan vettä kiehuvaksi
  • vatkaa valkuaisia ja sokeria samalla koko ajan sähkövatkaimella vaahdoksi (varo ettei kulhon pohja kosketa kiehuvaa vettä, valkuaiset eivät saa kypsentyä)
  • valkuais-sokerivaahdon tulee saavuttaa 60 asteen lämpötila (noin 10 min vaahdotusta)
  • ota kulho pois kattilan päältä, ja vatkaa vielä, kunnes marenkivaahto jäähtyy hieman
  • laita massa pursotuspussiin (jossa esim. tähtitylla)
  • pursottele piiraan päälle haluamallasi tavallla
  • paista hetki uunissa noin 250 asteessa, jotta marenki saa kauniin pinnan (tai voi käyttää kaasupoltinta, jos sellainen olemassa)
  • Irrota erittäin varovasti esim.veitsellä hieman avittaen vuoasta.

26 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Kiitos ohjeesta♥ Tämä meneekin parin viikon päästä kokeiluun kun on talviloma:) Mukavaa talvipäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos innostut kokeilemaan. :) Oi, ihanaa, kun loma tulossa. <3 Mukavaa alkavaa viikkoa. :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen kakku.. mielelläni tuosta siivun leikkaisin. Ihanaa maanantaita sinulle♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle, mukavaa viikon alkua. <3

      Poista
  3. Herkkuani,tykkään paljon lemon curdista ja marengista myös,nätti :) en vaan ole itse tenyt curdia ikinä ja marenkikin ihan tavallista;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus kokeilla curdin tekoa, ei ole vaikeaa, ja makua voi säätää mieleisekseen. Puolukkacurdia voin myös suositella, melkein parempaa kuin sitruunainen. :) Kivaa viikkoa sinulle. <3

      Poista
    2. No puolukkainen onkin minulle uusi,miten mennyt ohi tai en vaan muista ;)

      Poista
    3. Puolukkaisen curdin ohjee löytyy edellisestä postauksesta. :) Kannattaa testata, :)

      Poista
  4. Sitruuna on niin hyvää. Ja tuo kakkusi on niin kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunaiset leivonnaiset houkuttavat kummasti näin talven keskellä, tuo kevään merkkiä. :) Kiitos Tupu, ja mukavaa viikkoa sinne! :)

      Poista
  5. Sinullahan on aivan ihana "houkutusblogi". Kuola valuu selaillessa postauksiasi, varsinkin kun itse on kahden viikon kevennyskuurilla! Lemon ja lime curd ovat heikkouteni, pakko myöntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne kommentistasi, ja mukava kun tulit poikkeamaan. :) Sinulla se vasta herkullinen reseptiblogi onkin, ihania monipuolisia ohjeita ja kauniita kuvia. Tuo lemoncurd on kyllä hyvää, ja taannoin kokeilemani puolukkacurd, siitä tuli uusi suosikki. Mukavaa viikkoa sinulle. :)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Mukavaa viikkoa sinulle :)

      Poista
  7. Sitruuna-marenkitorttu on kyllä yksi minun lempileivonnaisista. Lemon Curd on salainen paheeni, voisin lusikoida sitä ihan sellaisenaankin. Tosin ei se marenkihunto siinä päällä, sitä pahemmaksi tee ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makeaa ja sopivan kirpeää, soveltuvat hyvin yhteen. :) Nuo erilaiset curdit on kyllä ihania, ja makuja voi varioida mieleisekseen. Puolukkacurdia on tehtävä lisää, sitä kokeilin taannoin. :) Seuraavaiksi voisikin tehdä tätä puolukkaversiona. Mukavaa viikkoa Sari!

      Poista
  8. Voi mitä herkkua, nam!
    Varmasti ihanan raikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannattaa nyt tehdä, kun sitruksia on paljon tarjolla :) Mukavaa viikon jatkoa Sumi :)

      Poista
  9. Mikä ihana herkkukakku, namskis:) Sitrusten aika on kyllä niin ihana:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruksia on paljon kaupoissa tarjolla, ja täällä nyt suht edullisiakin. Sitruksiset maut toimivat kyllä monessa leivonnaisessa, ja ruoassakin. :) Mukavaa alkavaa vkonloppua Jael. :)

      Poista
  10. Oi tää on niiin hyvää! Marenki sopii ihan täydellisesti tuohon päälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sopivan kirpeä, ja makea yhdistelmä on kyllä toimiva. Pohja tuo vielä kivaa rapeutta.:) Mukavaa vkonlopun jatkoa sinulle.

      Poista
  11. Todella hyvän näköinen! Sitruunan ja marenki yhdessä on täydellistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna ja marenki on kyllä kiva yhdistelmä makeaa ja sopivan kirpeää. :) Sopii erinomaisesti tähän kevään odotukseen ;) Kiitos, Jack.

      Poista
  12. Ihanaa! Tää on yks mun suosikkileivonnaisista! 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, on omakin suosikki. :) Mukavaa alkavaa viikkoa. :)

      Poista