1.5 dl piimää
2 dl vettä
1/2 palaa tuorehiivaa
1.5 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1.5 dl ruisjauhoa
2 dl sämpyläjauhoa (Myllyn paras)
noin 4-5 dl vehnäjauhoa
50 g pehmeää voita
- lämmitä neste kädenlämpöiseksi (piimä ja vesi)
- murenna ja liota hiiva nesteeseen
- lisää hunaja ja suola
- sekoita kuivia aineita järjestyksessä taikinaan
- lisää lopuksi pehmeä voi
- vaivaa kunnes irtoaa kulhon reunoista ja ns. muotoutuu taikinaksi
- anna kohota noin puoli tuntia liinan alla
- pyörittele kohonnut taikina sämpylöiksi, ja anna olla vielä noin 10 min liinan alla
- paista 225 asteessa noin 12 minuuttia
Mä kans tykkään käyttää sämpylöihin monia eri jauhoja. Nämä näyttää hyviltä! 😊
VastaaPoistaKiitos. :) Sama juttu, sekoittelen aina vajaita avattuja pusseja. Ei ole yhtään kiva tehdä aina samoja. ;) Seuraavana aion kokeilla niitä perunamuusipohjaan, on näkynyt blogeissa "pehmosämpylät".
PoistaEnpäs olekaan kokeillut koskaan hapanmaitotuotteita sämpylöihin. Täytyykin testata, kiitos vinkistä :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, tuo hyvää makua ja antaa erilaisen kuohkeuden taikinaan. :)
PoistaNam nam:) Nyt alkoi niin tekemään mieli lämpöisiä uunituoreita sämpylöitä! Mukavaa alkanutta viikkoa❤
VastaaPoistaTuoreen leivän tuoksu on parasta. :) Samoin sinulle, mukavaa lomaviikon alkua. <3
PoistaItse leivotut sämpylät ovat niin hyviä.. kiitoksia ohjeesta. Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle <3
VastaaPoistaSamoin sinulle, mukavaa viikon alkua <3 Sämpylöiden leivonta on kivaa puuhaa, vaikka näin pakkaspäiviin. :)
PoistaMinäkin tykkään käyttää sämpylöihin useita eri jauhoja, joskus lisäksi hiutaleita tai leseitä. Herkullisen näköiset kuvat! Mukavaa viikonloppua! P.s. blogissani on käynnissä kiva hemmottelupaketin arvonta:)
VastaaPoistaKiitos samoin, mukavaa vkonloppua. :) Kävinkin jo vastavierailulla blogissasi. <3
PoistaKivoja sämpylöitä! En ole myöskään ikinä koittanut hapanmaitotuotteita taikinoissa! Pitäis testata!
VastaaPoistaMä olen kans yhden sortin soveltaja! 😅 Mut mulla se ei jää jauhoihin vaan taikinoihin lisätään aina jotain siemeniä, leseitä, hiutaleita tai rouheita. Ja yrttejä, kuivattua lehtikaalia, juureksia, hunajaa ... kaupasta löysin just sellasen salaattisiemenseoksen jossa oli siementen lisäksi kuivattua karpaloa, se oli leipätaikinassa ihanan mielenkiintoista! 😄 Hei mulla on ihana porkkanasoseeseen tehty leipäohje just ilmestynyt blogiin! Oli mielettömän hyvää kans 😋
Sämpylöiden tuunaus on parasta! :D Tylsää tehdä samanlaisia.. Kivaa laittaa vaikka juuresraastetta tms mukaan mehevöittämään lopputulosta. Leivän leipominen innostaa näin kylmillä ilmoilla. Kivaa vkonloppua Taru. =) Leipäohjeesi vaikutti erittäin hyvältä. :p
PoistaMeillä tehään vähintään kerran viikossa sämpylöitä viikottain, jos vaan oon leipomiskunnossa. Yleensä mitä kaapeista löytyy periaatteella. Vesipohjaisista sämpylöistä en tykkää, vaan muuta pitää laittaa nesteeksi. Piimällä on kiva myös voidella sämpylät ennen paistoa, niihin tulee mukavan hapahko hyvin paistuva pinta. Tykkään kans makeiden kuivattujen marjojen tai hedelmäpalasten yhdistämisestä sämpylöihinkin. Ihanan muhkeita ovat nämäkin tekemäsi sämpylät. Maanantaina on aikomus tehdä taas isompi satsi sämpylöitä, jotta riittää miesväelle, kun itse olen köökistä poissa pitkän aikaa ystävänpäivästä lähtien.
VastaaPoistaOlenkin huomannut, että postailet vähän väliä ihania sämpyläohjeita. Tuo piimä sopii nestepohjaksi hyvin, miksei jugurtti/maito/ rahkakin. Voiteluvinkkiä pitääkin kokeilla, ei ole tullut mieleenkään. Yleensä paistan sämpyt ilman sen kummempaa voitelua. Toivottavasti jaksat tulla takaisin pian. Hyvää vointia sinulle.<3
PoistaIhanan näköisiä! ♥
VastaaPoistaKiitos, sämpylät ovat kivoja leivottavia näin kylmillä keleillä. Mukavaa alkanutta viikkoa. <3
PoistaIhania sämpylöitä. Meillä myös sovelletaan, mitä kaapista löytyy malliin.
VastaaPoistaJa aina ei viitsi syödä samanlaisia, niin on mukavaa kokeilla uusia leseitä ja nesteitä.
Kivointa on just kokeilla vähän erilaisia nesteitä, leseitä, jauhoja jne. Tulee aina vähän erilaisia. Mukavaa viikon alkua Tupu! :)
PoistaHerkullisen näköisiä!
VastaaPoistaSamaa mieltä, on kiva vaihdella jauhoja, nestettä, siemeniä, raastetta...
Kiitos Sumi. :) Sämpylätaikinaan on vain mielikuvitus rajana, ja hyvä kun saa kaapeista avattuja juttuja käytettyä. Mukavaa viikkoa :)
PoistaHerkullisen näköiset sämpylät. Olen ollut ilman vehnää (ja sokeria) jo 2.5 kk, mutta onneksi voi syödä silmillään;D
VastaaPoistaKiitos Jael :) Sama juttu itselläni, olen pääsääntöisesti ilman gluteenia. Sämpyjä leivon yleensä pyynnöstä toisille, ja aika usein veljilleni :) Mielelläni kyllä teen. :) Hyvää Ystävänpäivää sinulle.
Poista