Nämä sämpylät tein yhtenä päivänä, kun halusin kokeilla pääosin ruisjauhoista leivottuna. En kuitenkaan pelkästään ruista käyttänyt, vaan osittain kaurahiutaleita sekä kuituista sämpyläjauhoseosta. Uutena kokeiluna lisäsin taikinaan kylmäpuristettua kookosöljyä, joka mielestäni toimi erittäin hyvin, ja toi hyvää makua valmiisiin sämpylöihin. Herkullisia, ja kuituisia. :)
Taikina:
2 1/2 dl vettä
20 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl pellavansiemenrouhe
2 dl ruisjauhoa
2 dl kuituinen sämpyläjauhoseos
1 rkl kylmäpuristettu kookosöljy
- Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva
- Lisää hunaja, suola, pellavarouhe ja kaurahiutaleet
- Sekoittele ja anna hetken aikaa seistä (kaurahiutaleet imeytyvät nesteeseen
- Lisää jauhot pienissä erissä alustaen taikinaan (itselläni oli käytössä sähkövatkain ja taikinakoukut)
- Loppuvaiheessa alustamista lisää huoneenlämpöinen pehmeä kookosöljy
- Taikina saa jäädä tahmaiseksi ja pehmeäksi
- Anna kohota liinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunnin ajan
- Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle, jaa taikina tasaisiin osiin 4-6 palaa
- Muotoile kevyesti jauhojen avulla sämpylöiksi, anna kohota vielä hetken pellin päällä ennen paistoa liinan alla.
- Paista 225 asteessa noin. 12 minuuttia
Ihanan näköisiä sämpylöitä! Leivän leipominen on kyllä mukavaa ja mielenkiintoista. Aina ei tule ihan yhtä maukkaita, kun kokeilee, mutta lämpimänä heikommatkin yksilöt maistuu. :) Ja se oman leivän fiilis on ihan mahtava. :D
VastaaPoistaKiitos Leena-muori. :) Leivistä voi tehdä vaikka minkälaisia variaatioita, ja leivonta on tosi terapeuttista puuhaa kiireen keskelle :D Seuraavaksi ajattelin testailla gluteenitonta siemenleipää, johon juuri katselin ohjetta. Sinullapa on paljon ihania leipäohjeita, ja näyttävätkin ihan leipomosta suoraan tulleilta. :)
VastaaPoistaAi ai, täältä löytyikin ihana sämpylä ohje. Kiitos.
VastaaPoistaKiitos Tupu :) Tuore leipä on kyllä ihanaa, ja itse tehtynä.
VastaaPoistatodella hyvnnäköisiä sämpylöitä,nyt harmittaa kun olen niin laiska leipuri,itsetehdyt leivät on ihan parhautta :)
VastaaPoistaKiitos :) Arjen kiireet kyllä hieman rajoittavat leivontaa, ei ole aikaa enää alkaa taikinan tekoon. Mutta vapailla erittäin kivaa puuhaa. :) Tuoreen leivän tuoksu on huumaava. :D
PoistaOnpas ihanan pehmeän näköisiä sämpyllöitä! Kyllä kelpaisi aamupalapöytään :)
VastaaPoistaKiitos Maikki :) Leivän leivonta on kivaa puuhaa, ja aina voi tehä vähän erilaisia jauhovariaatioita ja kokeiluja.
VastaaPoistaMielenkiintoisia ohjeita sinulla täällä, täytyy piipahtaa toistekin!
VastaaPoistaMinullakin leipäkausi meneillään...
Kiva, kun poikkesit käymään. :) Leipiä on tosiaankin super kiva tehä, voi aina vaihdella jauhoja, tulee eri makuyhdistelmiä. Juureksia yms voi kans upottaa taikinaan. :p
Poista