tausta

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Vadelmapiirakka




Viime elokuussa loma-aikanani oli mitä parhaimmat ilmat, ja aurinko paistoi lähes koko kaksi viikkoa. Vadelmasato oli silloin täydessä voimassaan, ja keräsinkin niitä melkein päivittäin. Lomanviettopaikan lähellä oli aivan mahtavat vadelmapensaikot, ja reilusti päätyi pakkaseenkin. Paljon niitä on jo käytetty, mutta vielä jatkuu pakastimen tyhjennys. Jotakin teki mieli leipoa, ja päädyin tekemään vadelmapiirakan. 

Tämän ohjeen olen napannut talteen alkujaan Valion sivuilta.  
Tämä on parhaimmillaan tuoreena, ja hieman jäähdyttyään. Mukavan helppo, ja lopputulos on pehmoinen ja mehevä. Esimerkiksi vaniljakastike tai vaniljajäätelö sopii tämän kanssa loistavasti. Jauhot olen muokannut itselleni sopivaksi (gluteeniton) mutta alkuperäisesti ohjeessa on ollut vehnäjauho.

1 kananmuna
1 dl tummaa ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl sulaa voita
1 dl pehmeää maitorahkaa (Valion pehmeä)
1 dl maitoa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnäjauho)
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 tl leivinjauhetta
3-4 dl vadelmia

  • Sekoita kuivat aineet keskenään
  • Sekoita muna ja sokeri keskenään (ei tarvitse vaahdottaa)
  • Lisää voisula, rahka ja maito joukkoon.
  • Lopuksi taikinan joukkoon mahdollisimman vähän sekoittaen kuivat aineet ettei taikina sitkisty. 
  • Kaada voideltuun piirasvuokaan (minulla käytössä 22 cm halkaisijaltaan)
  • Ripottele päälle vadelmat
  • Paista n. 25 minuuttia 200 asteessa.
  • Anna jäähtyä, ja tarjoile esim. vaniljavaahdon, -kastikkeen tai -jäden kanssa. :p




6 kommenttia:

  1. oi,tulee ikävä kesää...piirakka näyttää hyvältä ja tuo kesäkuva vadelmineen ❤

    VastaaPoista
  2. Kiitos Vilijaana :) Äläpä muuta sano, tulee todella ikävä kesää. <3 Tämä talvi on aina aivan liian pitkä, pimeä ja kylmä. Nyt onkin ihanaa kun on jo valoisampaa. Viime vuonna vadelmasato oli huikea, tulisipa tänäkin vuonna. :p

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisia vadelmia ja herkullisen näköinen piirakka. :) Gluteenittomilla jauhoilla tulee varmastikin vielä pehmoisempi lopputulos kuin vehnäjauhoilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack. Vadelmat on mielestäni parhaimpia marjoja. Harmi vaan, että satokausi kesästä riippuen voi olla tosi niukka ja lyhyt. Viime kesänä tosin super! :) Useimmissa resepteissä alkuperiään on käytetty gluteenillisia jauhoja (vehnää) ja oon vaan korvannut gluteenittomilla (käytössäni Semper vaalea gluteeniton jauhoseos). Rakenne on kyllä ainakin tässä reseptissä pehmoinen . Gluteenittomiakin jauhoja on niin montaa sorttia (tummaa, vaaleaa jne.. ), ja rakenteeltaan vähän erilaisia.

      Poista
  4. Kiitos Isla. :) Vadelmat on lemppareita.

    VastaaPoista