tausta

lauantai 28. huhtikuuta 2018

Raparperi-valkosuklaatartaletti

Minua pyydettiin taannoin viikonlopulla tekemään jotain makeaa herkkua kahvipöytään. Törmäsin pakastimessa viime kesäiseen raparperisoserasiaan, ja kaapissa odotti käyttövuoroaan valkosuklaalevy.  Halusin kokeilla yhdistää tartalettiin makeaa valkosuklaata, ja hieman kirpeää raparperia. Tein raparperista curdin, josta tuli silkkisen sileää. Päälle tein valkosuklaa-vaniljamoussen. Tätä ei ollut jäänyt jäljelle kahvien jälkeen yhtään. :) Onneksi raparperikausi on taas tuloillaan ;)

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl ruisjauhoa
50 g voita
2 palaa tummaa suklaata rouheena
2 rkl mantelilikööriä
  • sulata voi
  • sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa,  raasta suklaa joukkoon
  • lisää voi sula
  • sekoita tasaiseksi, ja levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille ripotellen
  • paista 200 asteessa noin 10 min (tarkkaile ettei pala)
  • anna jäähtyä täysin (jotta rapeutuu)
  • murskaa kauralastupohja teholeikkurilla tasaiseksi massaksi
  • levitä leivinpaprilla vuoratun 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja painele tasaisesti, ja myös niin ylös reunoille kuin mahdollista (vuoan reunat voitelin ensin kevyesti -> tämä auttaa irrotusvaihetta).
  • paista pohjaa 180 asteessa noin 10 minuuttia
  • anna jäähtyä kylmäksi, levittele mantelilikööri pohjan päälle pullasudilla
Raparpericurd:

1-1.5 dl paseerattua raparperisosetta (makeuttamaton)
1.5 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl vettä
1/2 dl maissitärkkelystä
2 kananmunankeltuaista
40 g voita (jääkaappikylmää)
  • laita kattilaan paseerattu raparperisose , vesi ja sokeri, kuumenna seos kiehumispisteeseen (älä vaan keitä)
  • sekoita kulhossa kananmunankeltuaiset, vesi sekä maissitärkkelys keskenään tasaiseksi
  • kaada koko ajan samalla sekoittaen esim. pallovispilällä kuuma rapaperiseos (varo ettei tule munakokkelia) vesi-keltuais-maissitärkkelysseoksen joukkoon
  • kaada koko massa takaisin kattilaan, ja kuumenna uudestaan koko ajan sekoitellen kunnes sakenee, ota heti pois liedeltä -> kaada puhtaaseen kulhoon.
  • pilko kylmä voi joukkoon, ja vispaa tasaiseksi.
  • anna jäähtyä täysin kylmäksi ennen käyttöä
Vanilja-valkosuklaamousse

100 g valkosuklaata
1.5 dl vaniljakastiketta vaahtoutuvaa (minulla oli Flora Vanilla)
1-2 rkl sitruunamehua (tuorepuristettu)
  • Kiehauta vaniljakastike
  • Kaada kulhoon pilkotun valkosuklaan päälle, sekoittele tasaiseksi
  • Anna jäähtyä täysin kylmäksi (tuorekelmua kulhon päälle)
  • Vatkaa vaahdoksi niin napakaksi kuin mahdollista
  • Lisää sitruunamehu ohuena nauhana valkosuklaavaahdon joukkoon (vatkaa samalla sähkövatkaimella) kunnes vaahdosta tulee napakkaa (pursotettavaa).
Kokoaminen:
  • levitä täysin jäähtyneen pohjan päälle rapapericurd, ja anna vetäytyä muutaman tunnin ennen loppusilausta
  • irrota vuoastaan varovasti, ja siirrä tarjoiluastialle
  • pursottele vanilja-valkosuklaamousse tortun päälle ruusukkeiksi, ja laita väleihin tuoreita vadelmia (viime kesän satoa pakkasesta nekin):)

18 kommenttia:

  1. Kuulostaapa erittäin kokeilemisen arvoiselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos raparperia on käytettävänä vielä, niin suosittelen kokeilemaan. Ja toisaalta uusi raparperisato pian tulossa, niin sitten ainakin :) Mukavaa Vapun aikaa!

      Poista
  2. Mielelläni tuosta herkusta palasen ottaisin, nam:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mukavaa Vappua sinulle, ja uutta alkavaa viikkoa <3

      Poista
  3. Nämä sinun postaukset saa aina herkuttelu tuulelle:) Että näyttääkin taas hyvältä! NAM! Mukavaa sunnuntaita♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos. Mukavaa Vapun aikaa, ja uutta alkavaa viikkoa teidän porukalle. :) <3

      Poista
  4. Nyt mua harmittaa niin kovin, että pakkasessa ei ole enää yhtän raparperia ja uusia saa vielä pienen hetken odotella! Nam!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan kanssa innolla uutta satokautta. Raparperi on nam, nam! Sopii tosi hyvin leivontaan (ja miksei myös ruoanlaittoonkin) :) Kivaa lomaa teille, ja mukavaa Vappua! <3

      Poista
  5. Ihana raparpeeri, nampskista.
    Onneksi ei enään tarvitse kauaa odotella niin saa tätä herkkua taas maistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kesäkuulla yleensä on raparperia hyvin ollut tarjolla, ja saatavilla. :) Raparperi on niin hyvää, ihanan kirpakkaa.:p Mukavaa viikon jatkoa! <3

      Poista
  6. Tosi ihanan näköinen ja kuuloinen herkku! 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru. :) Mukavaa viikon jatkoa <3

      Poista
  7. Mmm..näyttää ja kuullostaa niin hyvältä!
    Mäkin tongin viime viikolla epätoivoisesti pakastinta-turhaan. Uusia raparpereja ootellessa. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on yksi lemppareista. :) Ihanan kirpakkaa, sopii tosi hyvin varsinkin makeaan leivontaan. Kiitos, ja mukavaa viikon jatkoa Sumi <3

      Poista
  8. Ihan mahtava idea, näyttää tosi hyvältä! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Leivonnassa on kiva kokeilla eri makuyhdistelmiä. :) Kivaa viikon jatkoa <3

      Poista
  9. Oi nam! Meilläkin on kellarissa raparperisosetta,joka pitäis johonkin käyttää. Tämä onkin hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. :) Raparperi on ihanaa, ja siitä saa tehtyä vaikka millaisia leivonnaisia. :) Mukavaa viikonloppua =)

      Poista