tausta

lauantai 5. toukokuuta 2018

Täyteläinen sitruunapiiras

Olin jo pitkään katsellut ohjeita, joissa sitrukset ja kondensoitu maito yhdistetään piiraassa. Yleensä olen tehnyt lemoncurdin ja marengin päälle, vaan nyt halusin kokeilla erilaista versiota. Minulla oli kondensoitu maitokin jo pitkään odotellut käyttöä johonkin. Tuli pyyntö valmistaa jotakin hyvää kahvitilaisuuteen, joten vihdoinkin sain tätä kokeiltua. Tästä tykättiin kovasti, ja tuo silkkinen rakenne ihastutti. Täältä katsoin inspiraatiota, minulla tosin vaihtuivat pohja ja päällinen, mutta täytteen katsoin tuolta. :)

Pohja:
150 g digestive keksejä
50 g voita
4 palaa tummaa suklaata
  1. Kiehauta voi, ja kaada paloitellun suklaan päälle kuppiin. Annan sulaa, sekoita tasaiseksi.
  2. Murskaa keksit esim. teholeikkurissa
  3. Kaada tummasuklaa-seos joukkoon, aja tasaiseksi massaksi
  4. Kaada pohjaseos leivinpaperilla vuorattuun (reunat ja pohja) irtopohjavuokaan ja levitä tasaiseksi ja muotoile myös tasaiset reunat (1 dl mitta on hyvä apuväline).
  5. Paista 180 asteessa noin 12 minuuttia (kunnes saa aavistuksen väriä)
  6. Anna jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.
Täyte: 
1 purkki kondensoitua maitoa (ei karamellisoitua)
1.5 dl sitruunamehua ja sitruunankuoriraaste (minulla oli mehukkaat 2 sitruunaa)
2 isoa kananmunaa (L-koko) tai 3 pienempää
1 keltuainen
  1. Pese sitruunat hyvin, ja raasta keltainen kuoriosa
  2. Purista sitruunoista mehu
  3. Laita kondensoitu maito kulhoon, ja lisää sitruunamehu sekä kuoriraaste
  4. Lisää kananmunat sekä keltuainen, sekoita hyvin tasaiseksi
  5. Anna täytteen olla kulhossa noin 15 minuuttia, jotta siitä tulee paksumpaa.
  6. Kaada jäähtyneen pohjan päälle, levitä tasaiseksi.
  7. Paista piirasta noin 15-20 minuuttia 175 asteessa.
  8. Anna jäähtyä täysin, ja laita jääkaappiin vetäytymään, maut tasaantuvat.
Tummasuklaamousse:
1.5 dl vaniljakastiketta
2 riviä tummaa suklaata
  1. Kuumenna vaniljakastike (esim. mikrossa)
  2. Kaada kulhoon paloitellun suklaan päälle, anna hetken olla ja sekoittele tasaiseksi.
  3. Anna jäähtyä jääkaapissa kelmulla peitettynä. 
  4. Vaahdota pursotettavaksi vaahdoksi.
  5. Pursottele haluamallasi tavalla piiraan päälle. -> Minä viipaloin tämän jo valmiiksi ennen koristelua, koska halusin pursotella pikkupalloja jokaisen siivun päälle. :)

16 kommenttia:

  1. Ahh ihanan omaperäistä :) suklaa ja sitruuna! Varmasti todella herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdistelmä toimii yllättävän hyvin =) Itse en nyt halunnut käyttää marenkia tähän, mutta jos haluaa vähemmän suklaata niin valkosuklaamousse voisi toimia myös hyvin. :) Kivaa alkavaa vkoa sinulle! <3

      Poista
  2. Ai ai ai, sitruuna on niin mun juttuni kaikessa muodossaan.
    Olenkohan vähän hapan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten meitä on kaksi. :D Puolukka, sitruuna, ja raparperikin, kaikki vähän happamia, mutta niin hyviä <3 Mukavaa alkavaa viikkoa :)

      Poista
  3. Tosi kaunis ja taatusti maistuva piiras! Taidanpa kokeilla kun on sopiva tilaisuus, kiitos ohjeesta. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sumi. :) Toivottavasti tykkäät, tämä on oikeastaan suhteellisen nopeatekoinen, ainoa aika menee tietysti piirakan vetäytymiseen viileässä. Kaikki muut tulee aika nopeaan. :) Kivaa viikkoa sinulle <3

      Poista
  4. Vastaukset
    1. :) Tämä on tosi kiva vaihtoehto sitruunan ystävälle, eikä tarvitse edes paljoa aineksia. Mukavaa viikkoa sinulle :) <3

      Poista
  5. Oijoi miten herkullisen näköinen ja kuuloinen piiras! Sitruuna ja suklaa on sellainen yhdistelmä mikä saa heti veden kielelle:) Kiitos ohjeesta♥ Kaunista alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mikäli pitää sitruunasta, niin suosittelen kokeilemaan. Mukavaa viikkoa sinulle! <3

      Poista
  6. Nam...varmasti hyvää ja kaunis koristelu🌞🌞

    VastaaPoista
  7. Upean näköinen torttu ja taatusti maistuva.
    Ihanaa viikonloppua sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitrukset sopivat niin hyvin makeaan leivontaan. =) Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua! <3

      Poista