tausta

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Raparperinen suklaamisu

Tämä herkku on aivan ihana tarjottava kesäiseen kahvipöytään. Mielessäni oli pitkään ollut taas tiramisu tyyppinen jälkiruoka, tai jonkinlainen kulhokakku. Meillä oli käytettävänä raparperia, ja sitä halusin ehdottomasti yhdistää tähän. Keitin niistä kompotin, ja kakun "pohjaksi" tein suklaisen britapohjan.  En halunnut kuitenkaan tehdä perinteistä versiota, vaan leikkelin pohjan veitsellä pieniksi kuutioiksi. Kokosin sitten tarjoilulhoon kompottia, suklaavaahtoa sekä suklaabritaa. Tämän mausta voin silmämääräisesti kertoa sen verran, että kulho oli täysin tyhjä kahvittelujen päätyttyä. ;)
Suklainen britapohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
0.5 dl kaakaojauhetta (tumma, sokeroimaton)
1/2 dl ruisjauhoa
1/2 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl kahvia
1/2 dl maitoa

Marenki:
3 kananmunan valkuainen
1 1/2 dl sokeria
mantelilastuja (halutessasi)
  • Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi ilmavaksi vaahdoksi (noin 5 min)
  • lisää keltuaiset yksi kerrallaan joukkoon, vaahdota 3 min kummankin jälkeen-> koostumuksesta tulee jämäkämpää rakenteeltaan
  • sekoita kuivat aineet keskenään
  • sekoita maito ja kahvi yhteen kuppiin
  • lisää vuorotellen kuivia aineita (siivilän läpi) sekä maito-kahviseosta, noin kolmessa erässä)-> aloita sekä lopeta kuivilla aineilla. (vatkaa hitaimmalla teholla muutama pyöräytys lisäyksien jälkeen, ja lopuksi nuolijalla reunoja myöten sekaisin.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (huom. käytin ainoastaan puolikasta peltiä), jolloin levystä tulee juuri sopivan paksuinen ja kokoinen. Tein foliopaperista reunat, jottei taikina pääse leviämään
  • Vaahdota puuhtaaassa kuivassa kulhossa ensin valkuaisia vaahdoksi
  • lisää sokeria ruokalusikka kerrallaan, kunnes koostumus jämäkkä (pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä)
  • levittele marenkivaahto tasaisesti suklaataikinapohjan päälle (kunnes tasainen peittävä kerros), ripottele päälle mantelilastut
  • paista noin 25-30 min uunissa 180 asteessa.
  • anna levyn jäähtyä täysin ilmavasti (älä peitä, ettei marengista tulee sitkeää)
Raparperikompotti

3 dl raparperia
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
  • huuhdo, kuori (tarvittaessa) ja pilko raparperit -> laita kattilaan
  • lisää muut aineet joukkoon
  • keittele miedolla lämmöllä noin 10 min yhteensä 
  • anna jäähtyä kelmulla peitettynä puhtaassa kulhossa/lasipurkissa  (tämän voi tehdä jo edeltävänä päivänä)
Suklaavaahto:
2 dl vaniljakastiketta (vaahtoutuva) Flora Vanilla itselläni 
0.25 dl kaakaojauhetta (tumma)
1 tl konjakkia tai amarettoa
2-3 palaa tummaa suklaata rouhittuna
  • vaahdota vaniljakastike niin kovaksi vaahdoksi kuin vatkautuu
  • lisää kaakaojauhe ja konjakki/amaretto
  • vatkaa vielä mahdollisimman kovaksi vaahdoksi
  • lisää lopuksi suklaarouhe, ja kääntele sekaisin
Kokoaminen:
  • leikkele jäähtynyt suklaabritapohja pieniksi neliöiksi (taikina/pizzaleikkuri loistava apu)
  • laita kulhon pohjalle ensin tasainen kerros kakkulevykuutioita
  • lisää päälle tasaisesti kompottia sekä kerros suklaavaahtoa
  • jatka kokoamista kerros kerrokselta
  • jätä päällimmöiseksi hieman kakkukerrosta, ja sihtaa päälle kaakaojauhetta

16 kommenttia:

  1. Siis tänne sinun blogiisi kun tupsahtaa tulee aina semmoinen herkkuhimo. Taas on niin ihanan näköistä sekä taatusti makuista misua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos Tupu. Raparperi toimii hyvin tässä taittamaan makeutta. Hyvä liitto suklaan kanssa. :p Mukavaa viikon jatkoa <3

      Poista
  2. Onpas maukkaan kuuloinen resepti. Pakkohan tätäkin on testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raperperi on kyllä niin ihana, ja sopii leivontaan. :) Tällaiset kulhoon tehdyt kakut ovat käteviä kesätarjottavia. Kiva, jos innostut kokeilemaan. Mukavaa viikkoa Tita <3

      Poista
  3. Suklaamisu <3 Ihana! Kulhokakut on kyllä parhaita arjen ja lomankin pelastajia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Ovat kyllä varsinkin näin kesällä, kun voi kätevästi nostaa tarjolle, ja kuljettaa kylmälaukussa esim. isossa lasipurkissa/kulhossa. Mökillekin hyvä vaihtoehto tarjottavaksi. :) Kiitos Anni :)

      Poista
  4. Vau mikä yhdistelmä kaikkia ihania aineksia, varmasti ihan huikee makuelämys! ♥

    VastaaPoista
  5. Sinullahan on ihania raparperiohjeita.

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. :) Namia on! Mukavaa alkavaa Juhannuksen juhlaa! <3

      Poista
  7. Oi tämä herkku on jäänyt ihan huomaamatta:( Minä sainkin juuri raparperiä kun käväistiin mummolassa..tätä on kyllä kokeiltava:) Kauniita kesäpäiviä ja ihanaa heinäkuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle, ja mukavaa heinäkuuta! <3 :)

      Poista