tausta

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Mariannekierteet

Viikonlopuksi olin veljelle luvannut leipoa pullaa. Hänen suosikkejaan ovat aina olleet kanelipullat (korvapuustit). Niitä suunnittelin tekeväni, ja pistin taikinan kohoamaan. Yleensä teen pullataikinan aina piimään, nyt poikkeuksellisesti vesipohjaan, sillä piimää ei ollutkaan. Vedellä tulee myös tosi hyvä pullataikina, kun vaan laittaa riittävästi muuten maustetta taikinaan (kardemumma, sokeri, suola, voi). Korvapuusteissa se toimii myös erinomaisesti, sillä täytteessäkin makua jo runsaasti. Tavalliset pikkupullat teen aina piimäpohjaan, sillä kuohkeus omaa luokkaansa. Minun kanelipulla-aikeeni muuttuivatkin yllättäen, sillä joku olikin käyttänyt kaiken kanelin :o (en suinkaan minä itse.. ;)). Äkkiä kaivamaan kaappeja, ja sattui silmiini vierasvara Marianne-karkit. Niistä kääreet pois, ja kaulimella murskaksi, sekoitus täytevoihin ja pullat kierteille. Kyllä nämä kelpasivat hyvin veljelle, tosin ei väistynyt kanelipulla suosikkikärjestä. :)



Pullataikina:

3 dl vettä
1/2 pala tuorehiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemumma
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
75 g voita
noin 8-> dl vehnäjauhoja

Täyte:

8 mariannekarkkia murskana
80 g voita

kananmuna voiteluun

  • lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liota hiiva
  • lisää sokeri, suola, vaniljasokeri, kardemumma
  • lisää vehnäjauhoja desi kerrallaan
  • lisää loppuvaiheessa pehmeä voi (ei sula)
  • lisää loput jauhot
  • vaivaa taikina kimmoisaksi (käytin sähkövatkaimen taikinakoukkuja)
  • kohota liinan alla noin 30 minuuttia
  • kauli taikina suorakaiteenmalliseksi levyksi
  • murskaa mariannet rouheeksi, sekoita pehmeään voihin
  • levitä tasaisesti taikinalevylle
  • käännä levystä vastakkain pitkät sivut keskelle, painele hieman liitoskohtaa umpeen
  • leikkaa noin 1.5-2 cm levyisiä kaistaleita 
  • leikkaa kaistaleihin keskelle viilto lähes päähän asti
  • nyöritä kaistaleiden säikeet keskenään, ja pyöräytä koko kierre kierteeksi
  • anna kohota pellillä noin 10 minuuttia, voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa n.12 min


5 kommenttia:

  1. Siis mitä? piimää ja mariannekarkkia...en ole koskaan kuullutkaan että piimään voi tehdä pullataikinan. Nää menee kyllä heti kokeiluun, Kiitos Kaura ihanasta vinkistä ja iloa viikkoosi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo piimäpohjainen pullataikina kannattaa kokeilla; http://kauranlumoa.blogspot.fi/2017/03/pullabaarissa.html tuossa vielä linkki, jossa pullat tehty siihen. En tiedä mikä taika piimässä, mutta kuohkeus ja pehmeys on omaa luokkaansa. :) Jep,ja Mariannet oli aika hätänen ratkasu kanelipuutokseen :DD suosittelen. Samoin, iloista viikon jatkoa Kaisa.

      Poista
  2. Piimä - mahtavaa, jotain ihan uutta pullarintamalla! Tuotahan on nyt pakko kokeilla. Meillä muuten tuonnäköisiä kierrepullia kutsutaan syystä tai toisesta vintturoiksi. Googlauksen perusteella taitaa olla hyvin paikallinen ilmiö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo piimäpohjainen taikina on suosikki, kandee testata. En tiedä mikä siinä on, mutta se tekee erilaisen kuohkeuden ja pehmoisuuden taikinaan. :) Vintturat? enpä ole kuullutkaan, sopisi kyllä hyvin tällaisiin :D

      Poista
  3. Kannattaa kokeilla. :) Ovat kiva vaihtoehto normi kanelikierteille. Kiitos.

    VastaaPoista