tausta

lauantai 23. tammikuuta 2016

Sitruunakahvikakku

Sitruunalinjalla jatketaan, ja kevättä odotellen. Tämä kahvikakku on yksi suosikeista, ja tulee tehtyä melko usein. Raikas, pehmoinen ja mukava koostumus. Tällainen kakku saatetaan helposti mieltää kuivakaksi (moni käyttääkin termiä kuivakakku;)), mutta eipäs ole ollenkaan. Sekä itse taikinaan että valmiiseen kakkuun tulee sitruunamehua, joten mehevyys on taattua. 

Itselläni on käytössä pikkuisempi kahvikakkuvuoka, ja olen mitoittanut taikinan sen mukaisesti. Jauhot olet muokannut gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi (voi käyttää myös vehnäjauhoja, mutta silloin rakenne ei ole niin pehmoinen). 



Sitruunakahvikakku (gluteeniton);

150 g voita
1 dl sokeria
  • Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan keskenään valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi.
2 kpl kananmuna
  • Lisää kananmunat yksitellen voi-sokerivaahdon joukkoon. 
3 dl perunajauhoa
1  1/2 tl leivinjauhetta
  • Sekoita kuivat aineet keskenään
1 sitruunan mehu plus raastettu keltainen kuoriosa.
2 tl vaniljasokeria
  • Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta sekä sitruunamehua. (aloita ja lopeta jauhoseoksella)
  • Lisää taikinaan lopuksi vaniljasokeri sekä sitruunan kuoriraaste.
  • Lusikoi taikina tasaisesti huolellisesti voideltuun kakkuvuokaan.
  • Uunin alatasolla 175 astetta n. 45 min.
  • Anna jäähtyä vuoassa, ja kumoa vasta sitten. 
  • Ennen kuin laitat kakun viileään, purista puolikkaan sitruunan mehu ja kostuta kakku. 
Tämä kakku kannattaa tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Maku tasoittuu ja mehevöityy, kun saa olla viileässä vähintään yön yli. 

8 kommenttia:

  1. Tervetuloa bloggauksen ihanaan maailmaan! =)

    VastaaPoista
  2. Kiva kun aloitit bloggaamisen, tervetuloa mukaan! :) Rakastan kaikkia siruunaisia (ja ylipäänsä sitrus) leivonnaisia. Aika harvoin niitä tulee tehtyä, koska kaikki muut eivät pidä. ;) Voin uskoa, että tämä kakkusi on ihanaa. Minulla löytyy myös yksi todella sitruunainen "kuiva"(kostea)kakku täällä: http://leena-muorileipoo.vuodatus.net/lue/2014/02/rapeakuorista-sitruunakakkua-onnea-hopea-enni Kurkkaappas, jos kiinnostaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori, ja kiva kun poikkesin kans käymään täällä. Sama juttu, sitruuna iskee aina. Oon enemmän happamen, raikkaan kuin makean ystävä, toisille teen sitten makeampaa :). Pitääkin katsastaa heti tuo ohjeesi, sinulla kun on niin ihania leivonnaisia aina. Erityisesti leipä ohjeitasi oon seuraillut kovasti.

      Poista
  3. Jännä resepti perunajauhoilla. Kahvikakku-nimityskin on vähän harhaanjohtava, kun kakussa ei ole kahvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunajauholla tulee mukavan pehmoinen rakenne kakkuun. Voi tietysti tehdä vehnäjauhollakin, mutta rakenne muuttuu jonkun verran. Kahvikakku on yleisnimitys tämänlaiselle kakulle.. Kahvin kera nautittavaksi, itse resepti ei tosiaan kahvia sisällä ;)

      Poista
  4. Olipa mukava löytää tällainen ohje jota voi leipoa perunajauhoilla eikä ole kovin monimutkainen :)Ton puolikkaan sitruunan mehun voi varmaan vaan kaadella paistetun kakun päälle sinne ja tänne osuen :) Saisikohan tästä jotenkin helposti Joulun aikaan sopivan version ? Tai onko sinulla joku muu siihen sopiva kakku ? Oon lähinnä kiinnostunut näistä kahvikakuista jotka voi tehdä perunajauhoilla. Kiitos paljon reseptistä :)Ois ihana kun joku laittaisi ihan omaan ryhmään nämä perunajauhoilla leivotut kakut ja ne löytyisi helposti :)

    VastaaPoista
  5. Kiva, jos innostut kokeilemaan ohjetta. Suosittelen, vaikka näin talven pimeyttä piristämään. Päälle tulevan kostutusmehun voi valella sinne tänne tasaisesti kakun pinnalle. Kannattaa katsoa makeat leivonnaiset osio, siellä paljon vaihtoehtoja jouluakin ajatellen. Tähän kakkuun voisi twistata vaikka hieman kanelia ja kardemummaa, jos jouluisempaa ajattelee. =)

    VastaaPoista