tausta

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Rukiiset kaurapalat

Olen aivan koukussa sämpylöiden ja leivän leivontaan. Viime viikkoisella talvilomallani leivoin lähes joka päivä pienen erän tuoreita sämpylöitä maisteltavaksi. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista kokeilla jauhojen eri suhteita, ja lisäillä taikinaan kaapista löytyviä aineksia. Olen testaillut erilaisia nestepohjia sekä muun muassa juuressoseiden lisäämistä taikinapohjaan. Esimerkiksi piimä tuo kuohkeutta ja mukavaa hapanta makua leipätaikinaan. Kun itse leipoo leivät ja sämpylät, tietää ainakin 100 % mitä sisältää. Tosin arkena ei juuri tule töiden lomassa leivottua, mutta vkonloppuisin ja loma-aikaan kyllä.

Nämä sämpylät tein yhtenä päivänä, kun halusin kokeilla pääosin ruisjauhoista leivottuna. En kuitenkaan pelkästään ruista käyttänyt, vaan osittain kaurahiutaleita sekä kuituista sämpyläjauhoseosta. Uutena kokeiluna lisäsin taikinaan kylmäpuristettua kookosöljyä, joka mielestäni toimi erittäin hyvin, ja toi hyvää makua valmiisiin sämpylöihin. Herkullisia, ja kuituisia. :)




Taikina:

2 1/2 dl vettä
20 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl kaurahiutaleita 
1 rkl pellavansiemenrouhe
2 dl ruisjauhoa
2 dl kuituinen sämpyläjauhoseos 
1 rkl kylmäpuristettu kookosöljy

  • Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva
  • Lisää hunaja, suola, pellavarouhe ja kaurahiutaleet
  • Sekoittele ja anna hetken aikaa seistä (kaurahiutaleet imeytyvät nesteeseen
  • Lisää jauhot pienissä erissä alustaen taikinaan (itselläni oli käytössä sähkövatkain ja taikinakoukut)
  • Loppuvaiheessa alustamista lisää huoneenlämpöinen pehmeä kookosöljy
  • Taikina saa jäädä tahmaiseksi ja pehmeäksi
  • Anna kohota liinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunnin ajan
  • Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle, jaa taikina tasaisiin osiin 4-6 palaa
  • Muotoile kevyesti jauhojen avulla sämpylöiksi, anna kohota vielä hetken pellin päällä ennen paistoa liinan alla.
  • Paista 225 asteessa noin. 12 minuuttia


10 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä sämpylöitä! Leivän leipominen on kyllä mukavaa ja mielenkiintoista. Aina ei tule ihan yhtä maukkaita, kun kokeilee, mutta lämpimänä heikommatkin yksilöt maistuu. :) Ja se oman leivän fiilis on ihan mahtava. :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Leena-muori. :) Leivistä voi tehdä vaikka minkälaisia variaatioita, ja leivonta on tosi terapeuttista puuhaa kiireen keskelle :D Seuraavaksi ajattelin testailla gluteenitonta siemenleipää, johon juuri katselin ohjetta. Sinullapa on paljon ihania leipäohjeita, ja näyttävätkin ihan leipomosta suoraan tulleilta. :)

    VastaaPoista
  3. Ai ai, täältä löytyikin ihana sämpylä ohje. Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tupu :) Tuore leipä on kyllä ihanaa, ja itse tehtynä.

    VastaaPoista
  5. todella hyvnnäköisiä sämpylöitä,nyt harmittaa kun olen niin laiska leipuri,itsetehdyt leivät on ihan parhautta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Arjen kiireet kyllä hieman rajoittavat leivontaa, ei ole aikaa enää alkaa taikinan tekoon. Mutta vapailla erittäin kivaa puuhaa. :) Tuoreen leivän tuoksu on huumaava. :D

      Poista
  6. Onpas ihanan pehmeän näköisiä sämpyllöitä! Kyllä kelpaisi aamupalapöytään :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Maikki :) Leivän leivonta on kivaa puuhaa, ja aina voi tehä vähän erilaisia jauhovariaatioita ja kokeiluja.

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoisia ohjeita sinulla täällä, täytyy piipahtaa toistekin!

    Minullakin leipäkausi meneillään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun poikkesit käymään. :) Leipiä on tosiaankin super kiva tehä, voi aina vaihdella jauhoja, tulee eri makuyhdistelmiä. Juureksia yms voi kans upottaa taikinaan. :p

      Poista