tausta

perjantai 5. elokuuta 2016

Omenainen saaristolainen





Näin sateisella keleillä leivotutti pitkästä aikaa, joten tuumasta toimeen siis ja uuni kuumaksi ;). Tein tätä leipää mukaan viikonlopun mökkireissua varten. Saaristolaisleipä on ihanaa esim. keiton kaverina tai ikisuosikin eli graavilohen kera. Tämä resepti on bongattu alkujaan täältä Tyrniä ja tyrskyjä-blogista , kiitos vain ihanasta ohjeesta sinne. :) Tämä leipä vain paranee ja mehevöityy vanhetessaan, parhaimmillaan päivän tai parin päästä leivonnasta.

(2 leipää)

5 dl Omenamehua (100 % omenaa, Itse olen käyttänyt God Morgon mehuja)
50 g hiivaa (1 pala)
1 omena (jokin sopivan hapokas lajike esim. royal gala, ei liian makea laji) 
1 dl siirappia (esim. tumma leipäsiirappi)
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoa
1.5 dl mämmi- ja leipämallasjauhoa (olen käyttänyt Laihian Mallas Oy:n tuotteita)
1.5 dl kaurahiutaleita tai leseitä
5 dl rouhevaa sämpyläjauhoa (Myllyn Paras kaurainen sämpyläjauho)
  1. Lämmitä omenamehu kädenlämpöiseksi, ja liota hiiva nesteeseen.
  2.  Liota nesteeseen siirappi ja suola.
  3. Raasta omena hienoksi, ja lisää seuraavaksi nesteeseen.
  4. Mittaa ja Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. 
  5. Lisää desi kerrallaan jauhoseos nesteen joukkoon.
  6. Sekoita taikinaa jokaisen lisäyskerran välissä, niin että jauhot sekoittuvat hyvin taikinaan. Itse olen käyttänyt puuhaarukkaa. Taikina saa jäädä löysäksi.
  7. Jaa ja kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Jätä vuoat vajaiksi kohoamista varten. Anna kohota vuoissa ennen paistoa kunnes ovat "kaksinkertaistuneet" vuokien pintaan asti.
  8.  Paista 175 asteessa 1 h 45 min (alatasolla)
  9. Paiston jälkeen teen sekoituksen kahvista ja siirapista (noin 2 rkl siirappia plus 2 rkl kahvia ja 1 rkl vettä) leipä valellaan huolellisesti paiston jälkeen seoksella. 

Huomioitavaa:
  • Nesteenä voi käyttää myös piimää, appelsiinimehua tai tummaa olutta. Itse olen todennut omenamehun parhaaksi, ja on tärkeää, että mehussa ei ole valmiiksi sokeria vaan 100 % omenamehua.
  • Omenaraasteen tilalla voi käyttää myös 100 % omenasosetta, mutta mielestäni raaste tuo mehevyyttä ja hapokkuuta paremmin muutoin makeahkoon leipään. 
  • Kaurahiutaleiden tilalle käy myös kauraleseet, itse olenkin usein sauvasekoittajalla hienontanut kaurahiutaleet hienojakoisemmaksi jauhoksi. Tällöin taikinaan ja leipään tulee mukavampi rakenne ja neste imeytyy paremmin. Käy myös ruisleseet/neljän viljan leseet/hiutaleet.
  • Useimmissa saaristoleipäohjeissa käytetään ainoastaan vehnäjauhoa, mutta ehdottomasti suosittelen rouhevarakenteista sämpyläjauhoa. Itselläni ollut Myllyn Paras tai Pirkka sämpyläjauhot käytössä. Leipään tulee näin ollen hyvä jyväinen ja rouheinen rakenne. 
  • Jauhot on hyvä lisätä pienissä erissä, jotta imeytyvät paremmin nesteeseen. Ja huolellinen sekoitus puuhaarukalla välissä. Älä vaivaa taikinaa, hyvä sekoitus, ja rakenne jää paksuksi puuromaiseksi.
  • Paistoaika riippuu paljon uunista. Leipiä olen paistanut aina alatasolla, ja 175 astetta. 1 h 45min on ollut sopiva aika.
  • Monessa ohjeessa kehoitetaan paiston aikana voitelemaan leipiä siirappiseoksella mutta mielestäni paras on valella leivät paiston jälkeen, kun leipä aavistuksen jäähtynyt. Leipä saattaa nimittäin läsähtää, jos uunia availee kesken kaiken ja paiston lomassa valelee nesteellä. 
  • Älä säilytä leipiä muovipussi, vaan paperipussissa. Parasta leipä on seuravana päivänä leivonnasta, en suosittele leivontapäivänä maistelemaan, jotta rakenne ja maku pääsee oikeuksiinsa. Mikäli tekee leipiä juhliin, suosittelen tekemään jo hyvissä ajoin, koska maku vaan paranee "vanhetessaan". Leivät säilyvät hyvin paperipusseissa viikonkin verran. Voi myös pakastaa. 

9 kommenttia:

  1. Saaristolaisleipä on ihan parasta. Itse olen sitä aina tehnyt piimään mutta ajattelinkin että seuraavaksi kokeilen tuohon omppumehuun ja olempa myös syönyt leipää joka on tehty appelsiinimehuun ja sekin oli hurjan hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hyvää, ja loppujen lopuksi aika helppotekoinen. Malttaa vaan paistaa tarpeeksi kauan, ja antaa kohota sitä ennen. Jauhoja tässäkin leivässä on kiva muutella kaapin sisällön mukaan. :) Jouluaikaan näitä tulee tehtyä paljon. Ovat ihania vaikka lahjaksi. :)

      Poista
    2. Ai niin, ja itsekin oon tota appelsiinimehua kokeillut ja toimii erittäin hyvin silläkin. :p

      Poista
  2. Tämä on hyvä ohje. Oon itsekin tehnyt appelsiinimehuun pari kertaa. Täytyy kokeilla tämä omenaversiokin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi testaamaan.:) Saaristolaisleipä toimii niin moneen pohjaan, piimä on tosi hyvä, appelsiinimehu myös, ja tämä omenamehuversio oli löytö. Mehupohjat ovat hyviä, kun ei tarvitse maidottomuutta tai laktoosia miettiä. :)

      Poista
  3. Saaristolaisleipää tulee itsellä syötyä ainoastaan silloin, kun sitä on jossain muualla tarjolla. En tiedä, miksi ei tule itse leivottua tai ostettua, vaikka siitä tykkäänkin. :) Erittäin herkullisen näköistä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack :) Minullakin kesti kauan ennen kuin sain aikaan testata. Ekan kerran tein piimäpohjaan, joka myös hyvä. Kerran kun ostaa nuo jauhot varastoon, niin tulee sitä leivottuakin :D Tässä leivässä ehkä hankalinta on tuo oikea kohotus ja tarpeeksi kauan paisto (mulla on epäonnistunutkin muutamia..:/) Testaa ihmeessä sinäkin, suosittelen :) :)

      Poista
  4. En ole koskaan tehnyt saaristolaisleipää.
    Tällä ohjeella voisin kokeilla jossain vaiheessa.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on kyl hyväksi todettu, ja maut sopii hyvin yhteen. Piimä ja appelsiinimehutkin toki hyviä vaihtoehtoja. Sopii mehupohjat myös maito/laktoosiongelmaisille. Kannattaa testata :)

      Poista