tausta

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Leipää sydämellä ja bataattilaatikkoa


Vanhoja joululehtiä löysin vanhempieni luona käydessäni, ja innostuin erityisesti niissä olevista resepteistä. Ihania perinteisiä, ja poikkevia nykyisiin (uudistettuihin ja tuunattuihin ohjeisiin). Itse pidän juuri niistä perus joulun mauista, ilman mitään erityisiä variaatioita. Toki tänä vuonna tein poikkeuksen, ja tein joulupöytään bataattilaatikon. Saa nähdä millaisen suosion saavuttaa;) Hieman seosta maistelin, ja ainakin hyvää ennen uunia. :D Joulu onkin jo ihan pian <3
Ensin tulee resepti, jonka ohje on peräisin Kodin Joulu-lehdestä (vuosi 1999). Aika kiva olisi myös joulupöytään, tosin tämä minun yksilö katosi lähes saman tien. :). Tästä voi taittaa paloja kätevästi, käy isommallekin porukalle.

Leipätaikina:

5 dl piimä
1/2 dl tumma siirappi
1/2 pala tuorehiiva
2 tl suolaa
2 dl 3-viljan sämpyläjauhoa
noin 4-5 dl vehnäjauhoa
70 g pehmoista voita
  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi
  • Liota hiiva joukkoon
  • Lisää suola ja siirappi, sekoittele joukkoon.
  • Lisää desi kerrallaan jauhoja, alusta hyvin (käytin sähkövaitkaimen koukkuja)
  • Loppuvaiheessa pehmeä voi, ja loput jauhoista
  • Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia
  • Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, alusta hetki ja muotoile kepeästi tankomaiseksi pötköksi. Jaa taikina paloihin, ja pyörittele pieniksi sämpylöiksi.
  • Asettele sydämen malliseen voideltuun leipävuokaan (itselläni oli silikonivuoka, jätin voitelematta).
  • Anna kohota vielä hetki liinan alla (max 10 min), ripottele päälle kaurahiutaleita (tai esim. auringonkukan siemeniä)
  • Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia



Bataattilaatikko: (ohje sävelletty useista erilaisista, mutta vähemmillä mausteilla, enkä käyttänyt kermaa/maitoa). Osviittana käytin muun muassa Valion sivuja.

1 -2 bataattia, minulla oli puolitoista (yksi iso ja puolikas toisesta).
vettä
noin 1/2-1 dl siirappia
1 kananmuna
2 tl suolaa
korppujauhoja
voinokareita
  • Kuori ja viipaloi bataatit kattilaan, keitä runsaassa vedessä kypsiksi ja pehmeiksi
  • Anna jäähtyä ja siirrä viileään
  • Soseuta bataatit keitinvedessään seuraavana päivänä täysin sileäksi soseeksi
  • Mausta seos siirapilla ja suolalla
  • Lisää massaan kananmuna, soseuta vielä esim. sauvasekoittajalla massa täysin sekaisin.
  • Kaada voideltuihin vuokiin
  • Raasta päälle korppujauhoa (tee pintaan kuviot lusikalla)
  • Ennen paistoa pienet voinokareet päälle.
  • 175 astetta, noin 1 h.

7 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää!
    Ihanaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari. Mukavaa viikon alkua sinulle <3

      Poista
  2. Kivan näköinen leipä. Hyvää Tapaninpäivä Iltaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Onneli. <3 Tämä olisi mukava ja helppo myös esim. tuliaisena. Ihanaa alkavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
  4. Tämän bataattilaatikon ohjeen laitan korvan taakse! Muutama vuosi sitten tein, mutta siihen tuli sipulia ja ei kyllä ollut minun makuuni :/

    Hyvää tätä vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota laatikkoa voin kyllä suositella, ihanan samettinen koostumus ja maku muuttuu sopivan makeaksi uunissa. Sopii hyvin joulupöytään. Ensimmäistä kertaa tein, ja sai paikan jatkoon (kaikkien mielipide). Sipulia laatikon joukkoon? Oliko tuo myöskin joululaatikko-ohje? Tuntuu hieman erikoiselta, varmaan aika hallitseva maku :o Mukavaa vuoden alkua sinulle :)

      Poista
    2. Kyllä se joululaatikko-ohje oli :D
      Ei päässyt jatkoon, mutta tämä sinun testataan kyllä!

      Poista