tausta

tiistai 31. tammikuuta 2017

Sushi love

Vaihteeksi laitan ruokapostausta tänne blogin puolelle. Mun on jo monesti pitänyt postailla mun lemppariruoasta eli sushista. Japanilainen keittiö, ja erityisesti sushi on vienyt ihan täysin mennessään. Ollessani Aupairina 11 vuotta sitten, maistoin ensimmäisiä kertoja sushia. En tykännyt, ja puikoilla syöminen oli varsinainen show ruokapöydässä (ne lapset osasi puikkoilun, ja olivat hulluina sushiin...hävetti) ;) Ei vain iskenyt minuun silloin mitenkään erityisesti, mun mielestä se oli ok, mutta jäi siihen. Kului useita vuosia, kunnes lentoemännän hommia tehdessä tutustuin uudestaan sushiin, ja siitä se sitten lähti. Thaimaan reissuilla meillä oli muun miehistön kanssa lempparisushipaikka, josta sai erityissetin nimeltään Ladys plate (ikävä sitä annosta:p). ;) Täällä kotimaassa on sushipaikkoja tullut testailtua ahkerasti, ja niissä on kyllä isoja eroja sekä hinnassa että laadussa. Parhaimmiksi oon todennut seuraavia, Watami-sushi (Tampere), Nomu (Tampere), Hanko-sushi (muun muassa HKI), Sushibar ± wine (HKI), Ichiban (Aikatalo, HKI). Kaikilla matkoilla mitä nyt oon tehnyt kuluneina vuosina tehnyt, niin sushin voimilla menty. Aivan parhaat oon syönyt viime reissulla Gdanskissa Puolassa (!). 

Itse tehden sushi on aivan erityisen ihanaa, ja mielettömän kivaa tekemistä isolla porukalla. Tulee muuten aika paljon halvemmaksikin, kun saa kustannukset jaettua. Meillä on tyttöjen kanssa tapana säännöllisin väliajoin kokoontua, ja laittaa sushia. Ilta sujuu kuin siivillä, ja aina ollut mukava tehdä yhdessä. Aikaa se vain hieman vie, joten nopeaa arki-illan ruoanlaittoa ei valitettavasti ole. 

Jos tekee itse sushia, niin on muutamia huomioitavia juttuja (listaan tähän alle), jolla pääsee loistavaan lopputulokseen. 




  • Riisi, sen onnistuminen ja koostumus on se ydin. Kannattaa noudattaa ohjetta, eikä sooloilla. Tuolla ohjeella on onnistunut riisi hyvin. Sushiriisiä suosittelen käyttämään. Jotkut tekevät myös puuroriisiin, ja itsekin välillä ollaan sillä tehty, mutta niitäkin on erilaisia ja joissakin se koostumus on liian tönkkö ja puuroinen lopputuloksessa. 
  • Tuoreet raaka-aineet, HUOM! -> lohi. Itselläni on tapana ostaa vain ja ainoastaan parista isommasta paikasta, joissa tiedän olevan vaihtuvuudeltaan vilkkaat tuoretiskit. Myyjältä pitää ja kannattaa varmistaa tuoreus, ja aina sanonkin että sushia olen tekemässä. Monesti saan uudesta laatikosta jäiden seasta.
  • Etniset kaupat, ostan yleensä leväarkit, etikat jne niistä, sillä hinta paaljooon edullisempi kuin normi kaupoissa. 
  • Syö tuoreena, vastatehtynä. Sushiriisi ei tykkää jääkaapista, menee tönköksi, eikä maistu enää samalta. 
Me ollaan valmistettu sushia tämän Tokyokan-sivun  ohjeiden perusteella, ja on tullut hyvää. Ohjeet ollaan alkuperäisestä pienennetty omaan porukkaan sopivaksi. Tässä alla kootusti sivun ohjeistusta mukaillen.


Sushi-riisi

Huuhtele ja pese kylmällä vedellä (siivilää apuna käyttäen) 3 dl sushiriisiä, niin kauan kunnes vesi on täysin kirkasta. Eli ei enää irtoa valkoista tärkkelystä. Tämän vaiheen voi tehdä myös liottamalla riisiä vaikka yön yli kylmässä vedessä, ja huuhtelemalla pariin kertaan. Laita kattilaan pesty riisi ja 3.5 dl kylmää vettä. Laita kansi hyvin päälle. Kuumenna lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Riisin kiehuessa voit tehdä sushietikkaliemen.

Sushietikka: 

3.5 rkl riisiviinietikkaa (huom, maustamatonta puhdasta)
1/4 rkl suolaa
2 rkl sokeria
  • Kiehauta riisiviinietikka pikkukattilassa
  • lisää suola ja sokeri
  • Kaada liemi pikkuhiljaa norotellen sushiriisin joukkoon, tee riisiin leikkaavia liikkeitä esim. puuhaarukalla. 
  • Jäähdytä riisi (ollaan käytetty viuhkaa)
Täytteet:

1 kurkku, viipaloi pitkittäisiksi suikaleiksi (tasakokoisuus)
1 avokado, halkaise ja viipaloi pitkiksi suikaleiksi
noin 200 g lohta (vatsapuoli ja tasainen rasvaton pala)- >Huomioi tuoreus!

Makirullat: 
  • Aseta leväarkki bambumatolle tai elmukelmun päälle. Levitä sushiriisiä arkin päälle. Jätä päädystä noin 3 cm tyhjäksi. Tee kevyt vako keskelle.
  • Aseta täytteet esim. raaka kala ja tuore kurkku keskelle. Rullaa käärö matolla. Jos leväarkki ei tartu kiinni, kostuta reunasta vedellä.
  • Kääri maton tai kelmun avulla tiukka, tasainen käärö.
  • Yhdestä sushikääröstä saat 8-10 palaa. Kasta veitsi välillä kuumaan veteen, auttaa leikkaamisessa ja tasaisten palojen saamisessa.
Ollaan tehty yleensä makirullia, ja muutamia lohinigireitä. Skumppa ja kaunis kauttaus ovat ehdottomasti tärkeä osa iltaa ;)



6 kommenttia:

  1. Sushi on kyllä hyvää,kun se on hyvää:eli on sushia ja on sushia...Itse olen tehnyt sushia vain pari kertaa,ja silloinkin kasvisversiona,tuskastuin kun niistä ei tullut tarpeeksi nättejä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä, se on hyvää kun se on hyvää. Oon niin monessa maassa sekä kotimaassa että ulkomailla syönyt ja testaillut sushipaikkoja. Jotkut jääneet elämyksinä mieleen, ja toiset taas on ihan ok. Itse tehden, on kivaa puuhaa porukalla ja nyt kun on jo vakkariohjeet, niin tietää toimivan. Joo, toi rullailu ja muotoilu on tarkkaa ;) :D

      Poista
  2. Hyvän näköisiä....maistuis varmaan mullekin =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan sushin tekoon :p Kiitos. :)

      Poista
  3. Kaikkea mahdollista hyvää Ystävänpäivääsi - Kaura!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle Nami-hiiri, ihanaa Ystävänpäivän iltaa. <3

      Poista