tausta

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Kauran mustikkapiiras

Viikonloppuna leivoin todella pitkästä aikaa mustikkapiirakkaa, ja poikkeuksellisesti erilailla kuin pullataikinaiseen pohjaan. :) Yleensä aina teen pehmoisen pullapohjan, koska se jotenkin kuuluu syksyyn ja loppukesään. Halusin tehdä piirakasta gluteenittoman, ja katsoin päälliset kaappien sisällön mukaan. Inspiraatioita selailin netistä, ja innoittajana toimi muun muassa tämä Valion-sivuilta bongattu ohje. Muokkasin ohjetta kuitenkin, jauhot varioin gluteenittomiksi, ja päälliseen yksinkertaisesti pelkästään mustikkaa. Päälle sekoittelin kermaviiliseoksen. Tämä piiras maistui kyllä kaikille, ja toi jotenkin nostalgisiakin fiiliksiä. Muistan kuinka äiti aina leipoi kaikkien lapsuuden synttäreille tämän tyyppisen piirakan, ja mustikat toivat väistämättä kesän kaipuun. ;) Ihanaa, kun on näin valoisaa nyt iltaisinkin, tulis vaan jo kevät pian. :)



Piiraspohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

2-3 dl mustikoita, hieman siirappia (tummaa) makeutukseen

Pintaseos:
1 prk kermaviili-rahka laktoositon (Valio)
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria

  • vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi
  • lisää kananmuna ja vatkaa hyvin
  • Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää vaahdon joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun piirasvuokaan (vuoka 24 cm halkaisija).
  • Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla tasaisesti pohjalle, ja reunoilla (minä tein näin, koska halusin pohjasta ihanan pehmoisen,  ekstra jauhot kuivattaa taikinaa)
  • Levitä siirapilla makeutetut mustikat tasaisesti piiraspohjan päälle
  • Sekoita keskenään kermaviili-rahka, kananmuna ja vaniljasokeri. Levitä piirakan päälle tasaisesti, ja tee kevyt lusikkalevitys, ettei jää ihan valkoiseksi pinta.
  • Paista 200 asteessa, noin 25 minuuttia. 

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen piirakka...tätä pitää kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kannattaa koklata, simppeliä ja niin hyvää.

      Poista
  2. Voi mustikkapiirakkaa....tulee niin harvoin tehtyä. Näyttää niin herkulliselta Kauran mustikkapiirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, pitkästä aikaa tein! Yleensä tulee tehtyä vain satokaudella. :o Kiitos Kaisa, oli kyllä hyvää ja simppeliä tehdä. :)

      Poista
  3. Minä puolestaan teen lähes aina murotaikinaan! Tulee nopsaan, kun ei tarvi kohotella. Näyttää todella herkulliselta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totesin saman, paaaljon nopeampi tehdä. Loistava myös, kun jauhoja voi vaihdella vähän saatavuuden mukaan. :) Pitää tehä useammin jatkossa, :)

      Poista