tausta

tiistai 31. toukokuuta 2016

Omenainen puolukkapiiras

Ihana lämpö hellinyt meitä nyt pari päivää, ja ulkona tekisi mieli olla koko ajan. Muutenkin tulee näin kesän kynnyksellä vietettyä tosi vähän aikaa kotosalla, kun mukavaa tekemistä ja menoa lähes joka päivä. Kesäaika <3

Tämän piirakan tein tyhjentääkseni puolukkavarastoa. Omena ja puolukka toimivat hyvin yhdessä, tasapainottavat toistensa makua sopivasti. Sokerin määrää voi säädellä oman maun mukaan. Itse pidän puolukan kirpeydestä, jota omena hieman taittaa. Tässä piirakassa pohjataikinan nesteenä toimiva piimä tuo kuohkeuden, ja fariinisokeri karamellisen maun. Värisävyt ovat aika kesäiset,vaikka satokausi viime syksyn perua onkin ;) :)




Pohjataikina;

3 dl piimää
25 g hiivaa
1 dl fariinisokeria
1 tl kardemumma (tai oman maun mukaan enemmän)
1tl suola
2 tl vaniljasokeri
75 g voita
noin 7-8 dl vehnäjauhoja
  • Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään
  • Lisää sokeri, suola, kardemumma ja vaniljasokeri, sekoittele kunnes lionneet nesteeseen
  • Lisää jauhoja vähitellen desi kerrallaan samalla taikinaa vaivaten (itse käytin aluksi käsivispilää, ja lopuksi sähkövatkaimen taikinakoukkuja)
  • Loppuvaiheessa lisää joukkoon pehmeä voi
  • Lisää loput jauhot, taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta kuitenkin hieman kulhon reunoilta irtoavaksi
  • Taputtele pohjataikina tasaisesti jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuorattuun piirasvuokaan tai uunipellille (itselläni oli käytössä kantikas piirasvuoka)
  • Anna  kohota liinan alla noin 20-30 min
  • Voit valmistella piirakan päälliset sillä välin kun taikina kohoaa
Piirakan päälle;

5 dl puolukoita
noin puoli desiä sokeria
1 dl omenasosetta
2-3 omenaa
Voiteluun 1 kananmuna
  • Lohko omenat ohuiksi siivuiksi
  • Murskaa puolukat ja fariinisokeri keskenään
  • Voitele pohjataikinan reunat kananmunalla
  • Sivele ensin ohueksi kerrokseksi pohjalle tasaisesti omenasose
  • Levitä päälle puolukkamurska 
  • Asettele päälle omenaviipaleet
  • Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia (kunnes reunat saaneet hieman väriä




2 kommenttia:

  1. Pullataikinapohjaiset piirakat on huippuhyviä. Äärimmäisen harvoin tulee vaan tehtyä. Yleensä sitä vaan heittää sen nopean murotaikinan pohjalle tai kakkutaikinan, kun ei jaksa kohotella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä, eikä tämä ole loppujen lopuksi isotöinen ollenkaan. Tämä pullapohja on siitä kätevä, että voi jättää taikinan tosi pehmoisaksi ja kohottaa myös vuoassa. Harvoin tosiaan tulee tehtyä, enemmän mustikka-aikaan ;)

      Poista