tausta

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Piimää ja talvipullaa




Huomenna on jo joulukuu :o ! Onpas ollut melkoista lentoa koko marraskuu..minne se katosi? Todella paljon ohjelmaa kertyy ihan huomaamatta viikkoihin. Viikonloppuisin on pikkujouluja, ja muita juhlia. Vaikka talvesta ja kylmästä en piittaa lainkaan, niin joulunaika on lempparia. Ihana poltella kynttilöitä, virittää jouluvaloja, kuunnella joulumusiikkia ja fiilistellä. Olen myös alkanut valmistella pikkuhiljaa muistamisia joulua varten. Suunnitelmia on jos jonkinlaisia reseptejä ajatellen, ehtis vain testailla. Nyt viikonloppuna ajattelin tehdä muun muassa piparkakkutalon. :) Nyt kuitenkin pullakierteitä viime viikonlopulta. Taikina on muuten aika perus, mutta käytin siihen piimää nesteenä. Nyt täytyy kyllä suositella, lopputulos oli nimittäin pehmoinen, kuohkea ja taikina erittäin helppo käsitellä.

Pullataikina:

5 dl piimä (rasvaton lkton)
1 pala tuorehiivaa
1 dl fariinisokeri
1 rkl kardemumma
2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeri
noin 12-13 dl vehnäjauhoja
noin 70 g voita

Täyte:

Fariinisokeria, voita, kanelia

Plus: Voiteluun 1 kananmuna

  • Liota hiiva nesteeseen (kädenlämpöinen)
  • Lisää sokeri, suola, vaniljasokeri, kardemumma
  • Lisää jauhoja vähitellen (itselläni käytössä sähkövatkain ja taikinakoukut), yleensä lisään desi kerrallaan ja aina hyvä vaivaus välissä.
  • Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi
  • Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja palloutuu (ei kuitenkaan liikaa jauhoja, että taikina pysyy pehmoisena mutta selkeästi kimmoisa ja sitkoisa)
  • Anna kohota liinan alla noin 30 min
  • Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi
  • Levitä päälle pehmeä voi, fariinisokeri ja kaneli
  • Taita levyn kummastakin päästä keskelle, niin että menee päällekkäin ja tulee tasainen suorakaide levy.
  • Leikkaa taikinapyörällä tankoja, kierrä niitä vastakkaisiin suuntiin ja pyöritä solmuiksi.
  • Asettele pullavuokiin
  • Anna kohota liinan alla pellin päällä noin 10 minuuttia.
  • Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia. 

10 kommenttia:

  1. Tuota pullataikinaa on kyllä pakko kokeilla. Kivaa joulukuun toista ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla piimäpohjaista pullataikinaa, tuo hyvän kuohkeuden taikinaan, ja valmiisiin pulliin. Kiitos samoin Onneli. :)

      Poista
  2. Aivan ihastuttavan näköisiä pullia! :) Kuvauspaikka on myös todella hieno. Ulkona tulee kivoja kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin pimeään vuodenaikaan ainoa hyvä hetki kuvailla onkin päivällä ja ulkona. :) (ellei sitten tule lunta tai muuta rajoittavaa). Kivaa joulun odotusta Jack :)

      Poista
  3. Uusi ohje pullataikinaan...pitäneen kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun poikkesit käymään täällä :) Kandee kokeilla, tulee pehmeetä pullaa.

      Poista
  4. Pullan ohjetta kokeiltu ja maistettu. Kaikin puolin hyväksi havaittu....kiitos♡♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että testasit ja onnistui :) Kauniit pullat olitkin tehnyt. <3

      Poista
  5. Hei.!!
    Kolmas kerta kun leivon "piimä" pullaa ihan käsiteltävyyden vuoksi,, saa tehtyä komeita solmu ja kierrepullia.. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että resepti mieleinen. :) Mukavaa talvista viikkoa sinulle!

      Poista