tausta

maanantai 20. helmikuuta 2017

Marenkia rullalla ja rukiiset sämpylät

Ihana kevätfiilis on ollut kuluneella viikolla. :) Tein pitkiä iltalenkkejä lähes joka päivä salitreenien sijaan, sillä aurinko, ulkoilma ja valoisuus vetivät puoleensa. Kävin Seurasaaressa, ja koin mielettömän pinkin taivaan auringolaskuineen. Sattui vielä olemaan Ystävänpäiväkin, sopi vaaleanpunaiseen teemaan vallan mainiosti <3 Viikonloppuun kuului muun muassa leivontaa, sillä tekaisin kevätinspiraatiossa marenkirullan sekä sämpylöitä. Bongasin Kinuskikissan sivulta ihanan oloisen marenkikääretortun ohjeen, joten sitä oli pakko päästä kokeilemaan. Täytteet eivät vaan ole samat, ja pienensin ohjetta hieman. Perunajauhoa käytin maissitärkkelyksen sijaan, ja hyvin toimi silläkin. :) Sämpylät tehtiin niistä aineista, joita sattui kaapissa olemaan.


Marenkipohja:

4 valkuaista
1/12 dl sokeria
3/4 rkl sitruunamehua
3/4 dl perunajauhoa
  • vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
  • lisää sokeri vähän kerrallaan
  • lisää siivilän läpi perunajauhot ja lopuksi sitruunamehu
  • Kääntele valkuaisvaahdon joukkoon
  • levitä leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi
  • paista 175 asteessa noin 20-25 min.
  • kumoa levinpaperin päälle ja irrota leivinpaperi.
  • anna jäähtyä liinalla peitettynä
Täytä vasta hetki ennen tarjoilua.
  • levitä pohjan päälle tasaisesti lemon curdia (ohje tästä)
  • levitä pieneksi paloitellut mansikat
  • lopuksi kerros vaniljavaahtoa
  • Rullaa kapeammasta päästä alkaen
  • Koristele suklaaraidoilla ja hasselpähkinämurulla

Sämpylätaikina

2 dl rasvaton lkton jugurtti
1/2 palaa tuorehiivaa
1 dl vettä
2 rkl tummaa siirappia
1 tl suolaa
2 dl ruisjauhoa
5 dl sämpyläjauhoja (Myllyn paras)
50 g voita
  • Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen
  • lisää siirappi, suola
  • Lisää taikinaan koneella vaivaten ensin ruisjauhot ja sen jälkeen sämpyläjauhot (vähitellen)
  • loppuvaiheessa lisää pehmeä voi
  • Vaivaa, kunnes pehmeä vähän kulhosta irtoava taikina
  • Anna kohota liinan alla noin 20 -30 minuuttia
  • Leivo jauhotetulla alustalla pyöreiksi sämpylöiksi
  • Anna levätä vielä hetki, paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

8 kommenttia:

  1. Ruissämpylät ovat ihania, nam! Jännä tuo marenkikääretorttu, ikinä en ole sellaista tehnyt. Pitänee laittaa sekin "to do" - listalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tehdä sämpylöitä eri jauhokompoilla, nyt sattui olemaan avattu ruisjauhopussi, joten niitä vaan joukkoon. :D Nesteenä suosikki on piimä, mutta tällä kertaa oli jugurttia, joten sitä tällä kertaa. Kokeile ihmeessä, on kivan erilainen "kääretorttu". :)

      Poista
  2. Ihana postaus! Oi nyt alkoi mieli tehdä marenkirullaa. En olekaan tehnyt tosi, tosi pitkään aikaan....mutta enemmän vielä sitä kaipaan päivittäistä Seurasaaren ympäri kävelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos n-h. :) Marenkileivonnaiset on ihania, tämä rulla oli nopeahko valmistaa. Meni kyllä kerralla koko porukan kesken. :D Seurasaari on ihastuttava. Muutin jokin aikaa sitten takaisin tänne Helsinkiin, ja monesti tullut käytyä lenkkeilemässä siellä päin. Niin seesteistä, ja tunnelmallista aluettal.

      Poista
  3. Itse tehdyt sämpylät on vaan parhaita! :) Marenkirulla kuulostaa erittäin houkuttelevalta ajatukselta. :) Upeita kuvia olet saanut otettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sämpylöitä on kiva leipoa, ja kokeilla erilaisilla jauhoilla. Marenkirulla oli herkkua, täytteitä ivoi varioida kaapin sisällön mukaan. Kiitos Jack.

      Poista
  4. Voi nuo sämpylät ovat kyllä niin herkullisen näköiset...iloa viikonloppuusi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa. Mukavaa viikonloppua sinullekin. :)

      Poista