tausta

tiistai 30. toukokuuta 2017

Toscakakku

Ihanaa, että vihdoin kesäisempää, ja niin vihreää. :) Innostuin leipomaan terassikahvien kunniaksi, ja ensimmäistä kertaa ikinä tein Toscakakkua. Pitkään oli mielessäni ollut tämä klassikko, ja erilaisia reseptejä vertailin. Tämän kakun pohjan tein tämän ohjeen perusteella, tosin joitain muutoksia ainesosiin. Olen innostunut käyttämään jonkin verran ruista leivonnassa, ja tähänkin pohjaan sitä tuli. Kukaan ei tätä huomannut, eikä sitä erota lainkaan valmiissa kakussa (yhdessä perunajauhon kanssa hyvä, ja pehmoinen koostumus). Kuorrutteen muutin täysin, sillä halusin siihen enemmän karamellisuutta, ja ripaus tummuutta tummalla suklaalla. Tästä tuli kahvipöydän uusi suosikki, ja lisätilauksia pääsi jo ilmoille ;) Sopii erittäin hyvin auringonpaisteeseen ja kesäisiin kahvihetkiin. 




Kakkupohja:

100 g voita
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoa
1 dl perunauhoa
1 tl leivinjauhe
1 tl vaniljasokeri
0.25 dl kermaa
0.25 dl rasvaton lkton maitojuoma

  • vuoraa irtopohjavuoka (20 cm) leivinpaperilla, voitele reunat
  • sulata voi, jäähdytä
  • vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi
  • lisää  keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi taikinaan kevyesti käännellen 
  • lisää lopuksi maito-kermaseos, ja sula voi
  • kääntele esim. pallovispilällä pohjia myöten kevyesti tasaiseksi
  • kaada vuokaan, paista keskitasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia (tee kuorrute tällä välin)
  • Kaada kuorrute tasaisesti kakun pinnalle
  • Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta kauniin paahteinen
  • Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, nauti.
Kuorrute: 

1 dl kermaa
1/2 dl maitoa
0.75 dl fariinisokeria
2 dl mantelirouhetta
1 pala tummaa suklaata
  • Laita kattilaan kerma,  maito, sokeri ja mantelirouhe
  • Anna kiehahtaa ensin hyvin
  • Keittele matalamassa lämmössä noin 5 minuuttia seosta, kunnes hieman kinuskista
  • Ota liedeltä ja lisää pala tummaa suklaata, kääntele kunnes suklaa sulanut ja tasainen seos

12 kommenttia:

  1. Oi, Tosca!
    Minuun se uppoaa, niin kakkuna kuin oopperan tuolissa Puccinin Toscaa nautittien!

    VastaaPoista
  2. Toscakakku onkin oikea klassikko, ja vasta nyt tein ekaa kertaa. :o Tulee varmasti tehtyä useamminkin :) Ooppera olisikin upea elämys, tuo Tosca kuulostaisi hyvältä;) :)

    VastaaPoista
  3. Oi tätä onkin pitänyt jo pitkään kokeilla. Miten jäänytkin kokeilematta 😃 herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, kiva rapsakka kesäherkku. Kätevä ottaa myös reissuun mukaan vuoassaan. Kiitos. :)

      Poista
  4. Toscakakku on minun kestosuosikki! Ruis sopii hyvin leivonnaisiin. Itse tykkään käyttää erityisesti murotaikinoissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä todellista retroherkkua, ja niin hyvää pitkästä aikaa! Ruis sopi osaksi jauhomäärää erittäin hyvin, eikä tosiaankaan huomannut valmiissa että ois mukana ollut.:D Pitääkin kokeilla murotaikinaan, kiitos vinkistä! :)

      Poista
  5. Mehevä toscakakku on niin hyvää! Kiva idea tuo rukiinen pohja, pitää laittaa vinkki korvan taa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäherkku, ja käy hyvin vaikka mökkireissulle, kun ei pilaannu herkästi. Kätevä kuljettaa vuoassa. Ruista kandee kokeilla kakkutaikinoissa (mutta vaan osana jauhoista), huomaamatta rakennetta ja ns.lisäkuitua. :)

      Poista
  6. Tämä tuntuukin herkulliselta ja mukavalta ohjeelta.
    Jotain uutta meidän pöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tupu. Tämä on hyvä kesätarjottava, ja suht helppokin. :)

      Poista
  7. Ai herkku! Kivaa uutta viikkoa sulle, Kaura :)

    VastaaPoista