tausta

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Kolmen viljan vehnäsämpylät





Nämä sämpylät pyöräytin sunnuntaina lounaan seuraksi. Raikasta salaattia, grillissä valmistettua kanaa, ja näitä pehmopaloja = mukava lounaskombo. :)
Käytin näihin 3-viljan jauhopussin loput, kaurahiutaleita sekä vehnäjauhoa. Sämpylän rakenteesta tuli ihanan pehmeä (itse tosin en voinut gluteenin takia maistaa.. mutta se makuraati kertoi kyllä totuuden..;)). Sämpylöitä tehdessä kannattaa taikina jättää hyvin pehmoisaksi, sillä liika jauhomäärä kuivattaa. Lisään jauhoja aina varovasti desi kerrallaan, jotta näkee taikinan muovautumisen. Makeuttajana on vakkarikäytössä hunaja, sillä ei ole liian makeaa ja tuo oman makuvivahteensa lopputulokseen.

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa (puolipalaa tuorehiivasta)
2 rkl hunaja (suomalainen luomuhunaja käytössäni)
2 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl 3-viljan jauhoseosta (itselläni Pirkka)
noin 2-3 dl vehnäjauhoa (tarkkaile rakennetta)
50 g voita tai öljyä


  • Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, hunaja, suola
  • Lisää kaurahiutaleet
  • Lisää seuraavaksi desi kerrallaan 3-viljan jauhot (taikinasta tulee paksu velli)
  • Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa vaivaten taikinaan (itse käytin sähkövatkaimen taikinakoukkuja, nopein teho)
  • Loppuvaiheessa taikinan alustamista, lisää pehmeä voi tai öljy
  • Vaivaa taikinaan loput jauhot, valmis taikina on pehmeä mutta kulhon reunoilta irtoava.
  • Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia (itse kävin lenkkeilemässä välissä, oli juuri sopiva aika).
  • Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja taittele parit kerrat.
  • Erottele taikinasta tasakokoiset palat, ja pyörittele kevyesti sämpylöiksi leivinpaperin päälle uunipellille
  • Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä hetken, paista 225 asteessa noin 12 minuuttia. 



6 kommenttia:

  1. Nam!
    Omatekoiset sämpylät on kyllä parhaita!
    En olekkaan aikoihin tehnyt sämpylöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat, ja kuinka helppotekoista loppujen lopuksi. Saa ainakin tuoretta leipää :) :p Mukavaa tarjottavaa vieraille vaikka aamupalabrunssille. Jauhojakin kiva vaihdella aina vähän tilanteen mukaan.

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä sämpylöitä. Suolamäärä tuntuu aika paljolta? Onko lopputulos miten suolainen maultaan?

    VastaaPoista
  3. Kiitos Siiri. :) Sämpylöiden leipominen on tosi mukavaa puuhaa, voi tehä vähän eri variaatioita aina. Kukaan ei ainakaan valittanut suolaisuudesta. Yleensä olen tavannut laittaa tuon verran tämän kokoiseen leipätaikinaan. Itse yritän gluteenia välttää, joten muut hoitivat syömäpyölen. Suolaa voi varmasti hyvin vähentää oman maun mukaiseksi, vaikka puoleen. :)

    VastaaPoista
  4. Voi vitsit kun tarttis tehdä pitkästä aikaa sämpylöitä ja leipääkin. Ihanan näköisiä sun sämpylät! :) Itsetehty on vaan niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Itsellänikin on aikaa leipomiseen yleensä vain vkonloppuisin. :/ Arkena työkiireet ja rajallinen vapaa-aika, eikä ehdi juuri keittiössä hääriä. Lomalla oli ihana leipoa keskellä vkoakin :) Tuoreen leivän tuoksu on parasta! :p

      Poista