tausta

perjantai 15. syyskuuta 2017

Sitruuna- marenki tartaletti

Sain tilaisuuden tehdä synttäritarjottavia elokuulla ollessani lomalla. Yksi niistä oli tämä sitruuna-tartaletti, johon tein sveitsiläisen marengin ja koristelin tuoreilla vadelmilla. Samalla hyödynsin tähän elokuun paketin tuotteita.. :) Tämä on hieman aikaa vievä leivonnainen, ja kannattaa tehdä osissa (lemoncurdin voi tehdä vaikka jo ennakkoon).


Pohja:

50 g voita sulana
3/4 paketti gluteeniton Digestive-keksi (Semper)
1/2 pussia Dr Oetker tummasuklaahippuja
  • sulata voi, anna jäähtyä
  • murskaa keksit ja suklaahiput tasaiseksi seokseksi keskenään monitoimileikkurilla
  • lisää voi joukkoon, aja koneella kunnes tasainen massa
  • levitä leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (22 cm halkaisija), tasoittele tiiviisti pohjalle ja reunoille (tärkeä olla myös reunoilla, ettei täyte valu välistä ja marenki pysyy kauniisti päällä)
  • paista noin 10 min 175 asteessa
  • Anna jäähtyä täysin
Lemoncurd:

1 1/4 dl sitruunamehua + kuoriraaste (tuorepuristettu)
1 dl sokeria
1 1/4 dl vettä
1 dl vettä
1/2 dl Maizena
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
30 g voita (kylmää kuutioina)
  • Pese sitruuna huolellisesti, raavi keltainen kuoriosa talteen
  • Purista mehu
  • laita kattilaan reseptin kolme ensimmäistä, eli sitruunamehu, sokeri ja vesi
  • kuumenna kiehuvaksi
  • sekoita erillisessä kulhossa keskenään 1 dl vettä, maizena sekä munankeltuaiset
  • lisää kuuma sitruuna-sokeri-vesiseos koko ajan pallovatkaimella vispaten (ettei tule munakokkelia :D)
  • laita seos takaisin kattilaan ja liedelle
  • Sekoita huolellisesti kiehumispisteeseen, kunnes seos paksunee, ota heti sivuun!
  • lisää kuutioitu kylmä voi joukkoon, vatkaa tasaiseksi tahnaksi
  • laita muovikelmu päälle (ettei tule kuorta), jäähdytä täysin kylmäksi
  • levittele tartalettipohjan päälle kylmä curd
Marenki (sveitsiläinen)

3 valkuaista
2 dl sokeria
  • laita metallinen vatkauskulho hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle (pohja ei saa koskettaa vettä)
  • vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri vaahdoksi vesihauteenpäällä (kunnes noin 65 asteista), noin 8-10 min kestää
  • Ota kulho vesihauteen päältä, ja jatka vatkaamista kunnes jämäkkää vaahtoa
  • Pursottele marenki tartaletin päälle, paista 225 asteessa noin 5 min (tarkkaile ettei vain pala)

4 kommenttia:

  1. Voi taivas miten herkullisen näköinen♥ Tuollaista en ole ikinä maistanut mutta varmasti on hyvää!! Kiitos reseptistä:) Mukavaa alkanutta viikonloppua sinne♥

    VastaaPoista
  2. Tämä on raikasta ja makeaa samassa paketissa. :) Kiireellinen leivonnainen ei ole, vaan ottaa aikaa, mutta on sen arvoista. Kiitos. Samoin sinulle, hyvää vkonloppua <3

    VastaaPoista
  3. Sitruunan kirpeys ja marengin makeus on täydellinen kombo. 😊 Näyttää niin hyvältä, nam! 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuyhdistelmä tosiaan havaittu toimivaksi. :) Kiitos Jack. :)

      Poista