tausta

torstai 24. elokuuta 2017

Västerbotten-kinkkupiiras

Tilauksena tein taannoin kinkkupiirasta. Käytin siihen maukasta Västerbotten-juustoa, joka on rakenteeltaan loistavaa piirasjuustoa. Mikäli tarvitsee laktoositonta, niin silloin ei tule kyseeseen. Tällä kertaa yhdistelin erivärisiä paprikoita, jotta lopputuloksesta tulisi raikkaan näköinen. Pohjaan käytin taas tätä ohjetta. Jauhoja vaihtelen aina kuivakaapin sisällön mukaan, tällä kertaa vuorossa 3-viljan sämpyläjauhot ja leseitä. Kinkkupiiraaseen kuuluu mielestäni persiljasilppu tuoreena, tämän voi jättää pois halutessaan. Oli kuulemma maistunut, ja ollut mehevää. =)




Pohja:

1 dl porkkanaraastetta
100 g voita pehmeänä
1 1/2 dl 3-viljan sämpyläjauhoa
1/2 dl kauralesettä
1/2 tl leivinjauhetta

Täytteet:

1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
150 g palvikinkkua (leikattuna hienoksi silpuksi esim. monitoimileikkurilla)
2 dl Västerbotten-juustoraastetta (maun mukaan)
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
2 rkl tuoretta persiljasilppua
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
  • sekoita kaikki pohjan aineksi järjestyksessä sekaisin
  • levittele tasaisesti pyöreän voidellun piirasvuoan pohjalle (kepeästi jauhotetuin sormin)
  • esipaista pohjaa noin 5-8 minuuttia 200 asteessa
  • pilko paprikat ensin monitoimileikkurilla tai veitsellä (itselläni käytössä leikkuri, nopeaa ja vähemmän sotkua) hienoksi hakkeeksi (muutama pyöräytys leikkurilla ettei tietenkään liian soseeksi)
  • seuraavaksi pyöräytä kinkku silpuksi, sekoita kulhossa paprikan kanssa
  • raasta juusto hienoksi raasteeksi
  • sekoita kermaviili kananmuna ja mausteet keskenään
  • laita esipaistetun pohjan päälle kinkku- ja paprikasilppu
  • levittele juustoraaste päälle tasaisesti
  • ripottele tasaisesti persiljahakkelus juuston päälle
  • kaada tasaisesti kermaviiliseos piirakan päälle
  • paista 200 asteessa, kunnes kauniin värinen, noin 25 min.

6 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä😍 Tuota pitää kyllä joskus kokeilla:) Mukavaa viikon jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiva leipoa välillä suolaisiakin juttuja. Kokeile ihmeessä, ja tuota Västerbotten juustoa kannattaa maistella. :) Sopii hyvin myös esim. kanttarellin kaveriksi. Kiitos samoin sinulle :)

      Poista
  2. On kyllä maukkaan näköinen piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiva tehdä suolaisiakin leivonnaisia makeiden sijaan. Nyt varsinkin, kun satokausi meneillään. Seuraavaksi sienipiirasta suunnitteilla.

      Poista
  3. Oi että, Västerbotten-juustoa ostin just hiljattain Uumajan tuliaisena, ja olen mietinyt mihin sitä nyt laittaisin - toki makupaloina menisi sellaisenaankin... Onneksi sitä saa täältä lahden toiseltakin puolen, että - tuumatessa hupenee... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Västerbotten-juusto sopii kyllä erinomaisesti suolaisiin piirakoihin. Hyvä käsiteltävyys, ja rakenne -aromikas maku, olematta liian voimakas. Melko hintavaa on kylläkin- mutta silloin tälloin käytättäessä ei haittaa, ja isompi pala on riittoisaakin. :)

      Poista